ЧУДА МОЛДАВСКЕ ПОЛИТИКЕ

Партија-Шор

ПИШЕ: Олег Анатољевич Матвејчев – политиколог, професор

На таласу бурних расправа о шансама кандидата на изборима за председника Украјине, други процес остаје непримећен, иако је једнако важн за Русију.  Наиме, 24. фебруара ће се одржати парламентарни избори у Молдавији. Очекује се да ће већину места у новом саставу паралмента заузети три политичке снаге. Фаворит предстојећих избора је, свакако, опозициона Партија социјалиста Републике Молдавије, усредсређена на обнову сарадње са Русијом. Другог противника режима – десни ACUM блок – активно подржава Запад. Према политичким аналитичарима и Демократска странка Молдавије, која је на власти, а на чијем је челу олигарх Владимир Плахотњук, такође може освојити значајан број посланичких мандата.

Према истраживањима, укључујући и оне које спроводи Амерички међународни републикански институт (ИРИ), режимом у Модлавији нико није задовољан. Интересантно је и то да не одговара ни Западу ни Москви. Главни разлози су растућа корупција и деградирајућа демократија.

ПАРТИЈА “ШОР” – ЧУДО МОЛДАВСКЕ ПОЛИТИКЕ

Чини се да је режим осуђен на пропаст. Међутим, молдавска политика има своје особености, могло би се чак рећи и чуда. Једна од њих је партија «Шор». Она се може назвати новом надом Плахатњука, јер је осмишљена да понови ефекат “Наше партије” – фаворита парламентарних избора 2014. године, која је скинута са изборне листе непосредно пред изборе.

Лидер партије «Шор», Илан Шор, добро је познат јавности, не само Молдавије. Постао је богат захваљујући важним везама у Русији и Израелу. Међутим, како тврди Ренато Усатиј, у видео-изјави коју је псотавио на интернет, Шоруу је улазак у Руску Федерација забрањен у марту 2015. на шест година. Према једној од верзија забрана је уследила после наношења штете већем броју руских банака. Вероватно је одлука Москве о забрани уласка у земљи била и опредељујућа за његову даљу судбину и у Молдавији.

Године 2017. суд у Кишињеву осудио га је на 7,5 година затвора, такође због финансијских малверзација. Како су у више наврата извештавали медији, муљажа у којој је учествовао била је толико велика да се у републици називала “злочином века”, а тужилац је тражио чак 19 година затвора за Шора. Подсетимо се да је у јесен 2014. године, уочи парламентарних избора, од три молдавске банке повучена  милијарда долара – износ који је тада износио 12% БДП-а читаве републике. Да би украли новац преварантима је требало само неколико дана, тј. да банке пребаце новац у виду креидта компанијама које је контролисао Шор. Касније су та средства пребачена у летонске банке, а на рачуне компанија из Велике Британије и Хонг Конга. У време преваре, све банке су биле повезане са бизнисменом: на пример, био је председник управног одбора Banca de Economii, а такође је био и акционар Ваnса Sociala и Unibank. Независна компанија Kroll, коју је Народна банка Молдавије ангажовала да истражи превару, дошла је до података да је возило које је носило документе Banca de Economii и које је касније пронађено спаљено, припадало агенцији за безбедност Klassika Force, власника Илана Шора.

Због преваре, републички буџет је претрпео огромну штету, пошто је Народна банка морала да затвори финансијску рупу. Илан Шор је лично лишен слободе у јуну 2016. по оптужби за превару и прање новца, а у августу исте године је стављен у кућни притвор због оптужби да је „злоупотребио службени положај док је управљао банком“. Шоре је сарађивао са истрагом. Заправо, на основу његовог сведочења, бивши молдавски премијер Владимир Филат је ухапшен и касније осуђен на девет година затвора као главни организато пљачке банака.

Сам Шор је до сада успевао да избегне извршење пресуде о затворској казни, а његов адвоактски тим каже да ће се жалити, али до сада, према информацијама из јавних извора, то није учињено. У ствари, као што се очекивало, случај се намерно отеже. При томе, Шор остаје на слободи. Да подсетимо да је године 2015. био градоначелник града Оргејев, и био је активно укључен у политичке активности, водећи партију коју је назвао по свом презимену.

РЕЈТИНГ ПАРТИЈЕ “ШОР” И ПОРЕД КРИМИНАЛНЕ ПРОШЛОСТИ ОСНИВАЧА РАСТЕ

Очигледно, у актуелној парламентарној изборној кампањи, Шоре копира Рената Усатија из 2014. године. Рејтинг Шорове партије расте, до шест процената (потребних за улазак у парлемент), тако да се наде Плакатњука могу остварити.

Остављајући по страни двосмисленост законодавног система Републике Молдавије, који омогућава људима чија је кривица доказана на суду да учествују на изборима и да буду именовани на јавне функције, треба рећи да су овде важни и моћни државни ресурси. Наиме, кампању партије Шор прате концертим руских звезда, велики добротворни рад, нештедемице се просипају обећања галсачима… Све се ово, стиче се утисак, ради се само са једним циљем: убедити бираче у Шорову проруску оријентацију, као и створање утиска да су животи обичних грађана велика брига политичара.

У ствари, Илан Шор се може назвати типичним олигархом без политичких уверења и идеолошких предрасуда и који је приморан данас да буде пријатељ Плахотњуку како би избјегао стварно кривично гоњење. Створени лик у политици му помаже на два начина: добија улогу коју је некада имао Усати, а тиме осигура опстанак.

Да ли ће молдавски бирачи моћи да увиде нови трик који им је понуђен у форми Шорове партије, показаће време. Очигледно је и нешто друго, да је забрана уласка у Руску Федерацију политичара и бизнисмена са таквом репутацијом више него оправдана. То је неопходно не само да би се избегло наношење штете нашој земљи. Можда ће то допринети и доласку на власт у Кишињеву здравих политичких снага способних да пруже достојну будућност народу Молдавије.

Са руског превео Зоран Милошевић

Извор:
ЦАРСА