Јужне вести: Ко је крив за саобраћајну несрећу код Дољевца? Очевидац: Бабићев возач хтео са преко 100 km/h да прође кроз рампу; Балша Божовић: Хитно објавити снимак камера са наплатне рампе код Дољевца

зоран-бабић-удес

О узроцима удеса на наплатној рампи Дољевац у ком је погинула једна жена, а петоро особа повређено, међу којима и директор Коридора Србије Зоран Бабић, још нема званичних информација. На друштвеним мрежама је за многе то главно питање, а очевици са којима су новинари Јужних вести контактирали тврде да је Бабићев службени ауто великом брзином ударио у кола која су чекала на наплатној рампи.

Магла, клизав пут и неприлагођена брзина, најчешће се на Твитеру наводе као разлог саобраћајне несреће у Дољевцу. Неки тврде и да је Бабићев возач погрешио траку, мислећи да ће без засутављања моћи да прође рампу помоћу ТАГ уређаја.

У Основном јавном тужилаштву још нема званичних информација, јер је увиђај на лицу места дуго трајао и најављују да ће се више о свему знати сутра.

Ипак, један од очевидаца који се у тренутку несреће нашао управо на наплатној рампи, а који је желео да остане анониман, каже да је службени ауто пребрзо улетео у простор наплатне рампе и закуцао се у аутомобиле који су чекали.

“Људи, ја сам био мало испред њих на наплатној и све видео. Јесте била магла, али је Бабићев возач хтео са преко 100 km/h да прође кроз рампу, наравно под блинкерима и ротацијама. И погину жена ни крива, ни дужна” – каже очевидац.

Људи, ја сам био мало испред њих на наплатној и све видео. Јесте била магла, али је Бабићев возач хтео са преко 100 km/h да прође кроз рампу, наравно под блинкерима и ротацијама. И погину жена ни крива, ни дужна.

Брзина прилаза наплатним рампама регулисана је саобраћајном сигнализацијом која предвиђа постепено смањење брзине, која приликом приласка рампи не може бити већа од 40 км на сат, док упутство о коришћењу електронске наплатне рампе прописује брзину кретања возила од 30 км на час.

Према Закону о безбедности саобраћаја прописано је да је возач дужан да, с обзиром на брзину кретања возила и друге околности саобраћаја, возило држи на таквом одстојању и растојању од других возила, да не изазива опасност.

Бабић се током дана јављао појединим медијима и потврдио да је повређен, али није одговарао на позиве и поруке новинара Јужних вести, па је изостало његово виђење несреће. Поред тога, изостао је и одговор на питање да ли ће евентуално поднети оставку у Коридорима, уколико истрага покаже да је његов возач изазвао удес, што је 2003. учинио министар Драган Веселинов.

Подсетимо, јутрос у 8:20 на наплатној рампи код Дољевца, у судару 3 возила, погинула је једна жена. Поред ње, пет особа прошло је са повредама, а међу њима је био и Бабић.

Како се види на сликама, први од аутомобила који су учествовали у судару, од силине удараца, одбачен је неколико метара од рампе, док се “опел” у коме је настрадала жена налазио у средини. У њих је највероватније ударило службено возило које је и последње у низу.

Балша Божовић: Хитно објавити снимак камера са наплатне рампе код Дољевца

Балша Божовић, члан Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије, покренуо је процедуру за утврђивање пуне истине о околностима саобраћајне несреће која се данас догодила на ауто путу Београд – Ниш у којој је трагично настрадало једно лице, а петоро повређено. Министар полиције одговоран је за спровођење опсежне истраге и именовање виновника несреће.

Постојање видео надзора омогућава потпун увид и олакшава реконтрукцију догађаја. Захтевамо пуну непристрасност и професионалност лишену политизирања и необјективности која је карактерисала раније случајеве, када се уместо трагања за чињеницама посегнуло за заташкавањем или утамничењем истине. У име настрадалих и обавезе да се санкционише свако кршење прописа и закона, Балша Божовић захтева да се објави снимак сигурносних камера са наплатне рампе у Дољевцу и утврде све појединости и предузму одговарајуће мере.

Извор:
НСПМ