РТ: Заменик италијанског премијера позвао ЕУ да санкционише Француску због „наставка колонизације“ Африке

vest_tgfd

Заменик италијанског премијера окривио је Француску за европску мигрантску кризу, оптужујући је да осиромашује афричке земље са својом „колонијалистичком“ политиком. Обећао је да ће то питање проследити ЕУ и другим међународним телима.

Луиђи ди Мајо, лидер италијанског покрета Пет звездица и заменик премијера Италије, покренуо је оштар напад на Француску, за коју је устврдио да је крива за инхерентне узроке тренутне мигрантске кризе на границама ЕУ.

Ди Мајо је говорио на скупу у недељу, када се дотакнуо недавних масовних утапања миграната на Медитерану. Верује се да се до 170 миграната који су напустили Либију и Мароко на слабим чамцима прошле седмице утопило у мору. Троје миграната је спасено од стране италијанске морнарице код Лампедузе. Они који су преживели су саопштили да су били део групе од 120 људи који су у четвртак испловили из Либије. Њихов брод је почео да тоне након што су били на мору око 10 сати. 

Трагедије су поново покренуле расправу о тврдокорној миграцијској политици коју је подржала десничарска влада Италије.

„Ми бисмо били лицемери ако бисмо наставили да говоримо о ефектима без трагања за узроцима. Ако данас имамо људе који долазе из Африке, то је зато што неке европске земље као што је Француска никада нису престале да колонизују Африку у својим главама“, рекао је Ди Мајо.

Политичар, који је и министар економског развоја, осврнуо се и на франак (CFA), валуту која се користи у 14 бивших француских колонија у западној и централној Африци. Валута је подржана од стране француског трезора и има фиксни курс са евром. Иако је заслужан за пружање финансијске стабилности афричким земљама, често је критикован као реликт колонијалног времена од стране заговорника потпуне независности Африке од Француске. Они тврде да франак, створен 1945. године, омета њихов економски развој, јер немају право гласа у француској или европској монетарној политици.

„Постоје десетине афричких држава у којима Француска штампа своју валуту, колонијални франак, и тиме финансира француски јавни дуг“, рекао је ди Мајо, додајући да Француска треба да буде подвргнута санкцијама од стране ЕУ, и потенцијално УН-а, због „сиромашења тих држава и изазивања тих људи“.

„Место африканацима је у Африци, а не на дну мора“, изјавио је он.

Ди Мајо је даље устврдио да ће Француска пасти далеко отићи уназад на међународном економском пољу, ако не и због своје власти над својим бившим колонијама.

„Када Француска не би имала афричке колоније, које осиромашује, била би 15. међународна економска сила, а уместо тога она је међу првима због онога што ради у Африци“, рекао је он.

Француска је тренутно седма по величини економија на свету, према подацима Светске банке за 2017. годину и трећа по величини економија у Европи након Немачке и Велике Британије.

Ди Мајо је рекао да ће његова странка поднети парламенту предлог да казни Француску наредних недеља.

Осуђујући француског председника Емануела Макрона, ди Мајо је рекао да би требало да престане да учи Италију моралу, док његова влада наставља да експлоатише афричке нације.

Прошлог лета, Макрон је осудио италијанску владу због одбијања да прими мигранте који су остали на мору, док је његов портпарол италијнски став назвао „одвратним“ и „неприхватљивим“.

Италија је одбацила критике, оптужујући француску владу за лицемерје.

Односи између француске и италијанске владе већ су били затегнути, а ди Мајо – заједно са италијанским министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем, изразио је своју подршку „Жутим прслуцима“ у Француској који муче Макронову владу од новембра.

Извор:
ВОСТОК