Напад на српског ђака – туча навијача или последица изјава челника Вуковара?

printscreenНакон што је градоначелник Вуковара Иван Пенава почетком недеље на конференцији за медије прозвао СДСС за “пузајућу великосрпску агресију“ и коментарисао како деца српске националности седе док свира хрватска химна, позван је у Загреб на разговор и чинило се да се ствар смирила. Међутим, нападнут је ђак који похађа наставу на српском.

Малолетник, који је био на утакмици, нападнут је затим на аутобуској станици. За све посланици СДСС-а сматрају одговорним – управо Пенаву. Дечак је повређен, а полиција истражује тучу.

„Сазнања из, досадашњег, криминалистичког истраживања упућују на сумњу да се ради о припадницима различитих навијачких група, сви малолетници. Наиме, након вербалног сукоба у којем су учествовала два припадника једне навијачке групе, наспрам три припадника друге навијачке групе, уследио је физички сукоб две малолетне особе, у којем је једна малолетна особа лакше повређена“, наводи се у саопштењу МУП-а Хрватске.

Међутим, представници српске националне мањине тврде да групи нападача то није први насртај на особе српске националности, као и да им се такво понашање толерише.

Повод за јучерашњи напад, сматрају, био је снимак навијача који на локалној утакмици нису устали, док је свирала хрватска химна. Јавности је тај видео показао градоначелник Вуковара Иван Пенава. „И на тај начин, заправо, починио је две ствари – прекршио Закон о добробити деце, Међународну конвенцију о правима деце, Закон о личним подацима“, каже Милорад Пуповац, председник Српцког националног већа и СДСС (Самосталне демократске српске странке).

Да ствар буде боља, председник Демократског савеза Срба Срђан Милаковић тврди да нападнути младић на снимку за време химне стоји. „Због тренутка у ком се тај догађај догодио, и због виновника у крајњој линији, учесника тог догађаја, тешко је а не дати политичку конотацију том догађају“, каже Милаковић.

Пенава негира повезаност напада са његовом конференцијом за новинаре и наводи да је у питању туча навијача које се у Вуковару мало-мало догађају. „Врло је занимљиво како је један овај несрећан чин управо СДСС искористио да иступи у јавности управо с тезама супротним полицијском извештају. Изгледа да СДСС не занима пуно оно што је званично у овој држави, како полицијки извештаји, тако и наставне теме из историје“, рекао је Пенава.

„Стављањем видеоматеријала на званичне странице Града Вуковара у којима излаже децу ризицима напада, прозивањем тиме Техничке школе „Никола Тесла“, једне од најбољих школа те врсте, не само у жупанији, него у целом подручју источне Хрватске, која је по много чему школа узор, то је нешто што заслужује да се проуче законске одредбе и уколико то проучавање, које је у току, буде имало основе, сасвим сигурно ће ићи пријава“, рекао је Пуповац.

Пенава је уз видео навео још неколико ситуација и примера за које тврди да су доказ ескалације „великосрпске политике“ у Вуковару. Градоначелник је, због свега, почетком недеље позван на хитан разговор код премијера Хрватске Андреја Пленковића. Ипак, из ХДЗ-а „у рукавицама“ коментаришу вуковарски напад.

„Овде се ради о деци, наравно треба штитити и поштовати право приватности деце, али исто тако било би добро да се поручи свима у Хрватској, да кад свира хрватска химна, да онда устану“, рекао је Гордан Јандроковић, председник Сабора.

Да су Пенавине риечи изазвале напад на малолетника осим српских странака мисли и вуковарски Живи зид који је поднео кривичну пријаву због јавног подстицања на насиље и мржњу.

О нападу на малолетника није се оглашавао премијер. После састанка с Пенавом, поручио је да би он требало боље да разуме шта је државна, а што локална политика, јер су га и многи припадници српске мањине подржали у трци за вуковарског градоначелника.

Извор:
Н1ИНФО