Заузимање приштинског аеродрома 1999. године (видео)

Vladimir Putin ruski predsdnikДа смо могли да се раширимо по Косову, боље бисмо заштитили Србе и њихов би положај данас био много бољи, изјавио недавно Јевкуров Јунус бек Баматгирјевич Јевкуров био је на челу две стотине руских специјалаца који су у јуну 1999. наочиглед НАТО-а из Босне ушли у Србију, дошли до Приштине и заузели аеродром Слатина, где је требало да дочекају појачање из Москве. На захтев Сједињених Држава и НАТО-а, Румунија, Бугарска и Мађарска су, међутим, одбиле да дозволе прелет руским авионима па је идеја да Руси заузму цео један сектор Косова (претпоставља се северни) пропала.

Присећајући се марша од пре десет година, Јевкуров је ових дана изјавио да је тај потез „надахнуо и народ и армију”. „Опет смо доказали да нема задатка који не можемо да испунимо. Да смо могли да се раширимо по Косову, наши војници би много боље могли да заштите Србе и њихов би положај данас био много бољи”, изјавио је овај Ингуш који је 1999. имао чин пуковника.

Он је у војсци СССР-а, а затим Русије од 1982. године, био на разним командним дужностима у ваздушно-десантним снагама. Генерал-мајор Јевкуров одликован је совјетским Орденом црвене звезде и руским Орденом за храброст, а ове године добио је и Орден за ратне заслуге.

Срби на окуп / Политика