МИЛЕТИЋ: МАСАКРИРАНИ СРБИ – НАЈВЕЋИ „ВОЈНИ“ РЕЗУЛTАT ДАМИРА КРСТИЧЕВИЋА

MrkonjicМасакрирани српски цивили и заробљеници у Републици Српској највећи су „војни резултат“ бившег команданта четврте гардијске бригаде Хрватске војске Дамира Крстичевића, оцијенио је предсједник Предсједништва Борачке организације Српске Душко Милетић.

„Крстичевић каже да је његово учешће у рату било часно, морално и да је био бранитељ. Какав сарказам, масакрирани српски цивили и заробљеници у Српској највећи су му `војни` резултат и `препорука` за министровање. По ужасу који је правио требало би да буде министар агресије“, рекао је Срни Милетић који је и предсједник Предсједништва Борачке организације Мркоњић Град.

Он сматра да је од великог значаја то што је Србија протеклих дана поднијела кривичну пријаву против Крстичевића, који је актуелни министар одбране Хрватске, и његових сабораца због убиства 81 српског цивила 1995. године код Јајца.

„Tужилаштво БиХ до сада није предузимало никакве мјере с циљем подношења тужби против починилаца ратних злочина. Први пут сада да је Србија поднијела оптужницу, то је значајан корак, а видјећемо какав ће исход имати“, рекао је Милетић.

Он је подсјетио да још нико није одговарао за стравичне злочине Хрватске војске над Србима на подручју Мркоњић Града и сусједних општина 1995. године, истичући да су 4. гардијска бригада којом је командовао Крстичевић и 7. вараждинска – „пуме“, биле директни учесници и предводници окупације ових простора.

Он напомиње да је на овом простору почињен стравичан злочин, те да су људи свирепо убијани и мучени, што доказују обдукциони налази патолога Зорана Станковића.

„Примјењиване су различите методе убијања, међу којима је често било убиство тупим предметима, што тим злочинима даје посебну димензију. Сад се испоставило да `што више маља или ножева, то већа част и функција у демократским државама`“, каже Милетић.

Он не вјерује да ће Tужилаштво и Суд БиХ икада ишта учинити на процесуирању злочина почињених над српским народом.

„Tужилаштво и Суд БиХ раде исто што и Хашки трибунал. Битно им је да процентуално највише буду окривљени Срби за све што се дешавало у протеклом рату, да буду криви око 70,75 одсто“, наводи Милетић.

Породице жртава огорчене су због чињенице да за злочине у Мркоњић Граду и сусједним општинама још нико није одговарао.

Љиља Перић, која је у масовној гробници у Мркоњић Граду пронашла тијела брата Слободана /25/, оца Душана /52/ и стрица Милорада /40/, каже да је била на овом мјесту приликом отварања масовне гробнице и да је призор био стравичан.

„Овдје је извршен велики масакр. Нормални људи не би онако ни животиње убијали. Било је страшно гледати жртве. Иако се зна ко су злочинци, још нико није одговарао. Ми чекамо правду“, поручила је Перићева.

Хрватска војска је са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала е у септембру и октобру 1995. године западнокрајишке општине са већинским српским становништвом.

На том подручју убијена су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерано је 120.000 Срба, опљачкана је покретна имовина, а непокретна уништена и онеспособљена.

Адвокат Душан Братић поднио је Тужилаштву Србије кривичну пријаву против бившег команданта 4. гардијске бригаде Хрватске војске и актуелног министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића и његових сабораца због сумње да су у септембру 1995. године починили ратни злочин над српским цивилима на подручју Јајца.

Братић је рекао да је МУП Републике Српске још 2005. године прослиједио Тужилаштву БиХ доказе о злочинима Хрватске војске код Јајца, али да та правосудна институција није ништа урадила по том питању.

Извор:
ЈАДОВНО