Судија Мајић о Вучићевим речима: То није посао председника Републике

sudija majicСудија Апелационог суда Миодраг Мајић оценио је у Новом дану да оно што је председник Србије Александар Вучић изјавио – да су судије жуте и да не процесуирају криминалце – „није посао председника“.

Мајић оцењује да посао председника није ни оно што је говорио на конференцији за новинаре најављујући пооштрене казне за најтежа кривична дела.

„Председник има сасвим друге надлежности, он не предлаже законе. Према нашем Уставу, председник је неко ко проглашава законе и има протоколарну функцију у том смислу. Али и у томе се огледа нешто чега смо сведоци јако дуго, а то је помешаност функција где се заиста чини да се више не зна ко шта ради и да ли су одређене институције уопште надлежне за оно што им је у опису посла“, рекао је Мајић.

Према његовим речима, ћутање људи из професије којој припада је показатељ страха међу људима.

„Највећи део њих на исти начин ово доживљава, али нису спремни да говоре о томе јер се плаше за своје позиције. Имамо у најави нову реформу правосуђа, свима је јасно шта то може да значи, још су јако блиска сећања на оно што смо имали 2009. и 2010. године. Људи не желе да се коцкају својим каријерама, својим судбинама“, сматра Мајић.

Он понавља да у Србији, на жалост, никад није успостављена трећа грана власти – судска власт – у пуној мери.

„Која би била спремна да кочи друге две власти. Ми заправо имамо искључиво извршну власт у пуном капацитету и да предуго јавност, па и судије, искључиво извршну власт перципирају као власт“, оценио је Мајић.

Додаје да притисци на правосуђе постоје „готово свакодневно“.

„Основна ствар је да макар указујемо људима да се то дешава и да то тако не би смело“, рекао је Мајић.

Одговарајући на питање како функционише механизам где су тужиоци и судије зависни од власти, Мајић подсећа да постоји „гомила афера“ које су неразјашњене или нису уопште испитане.

„То није спецификум само ове власти, то је на жалост нешто што овде видимо у континуитету. Док је одређена политичка гарнитура у моћи она се труди максимално да правосуђе држи под контролом, док је у опозицији говори како ће променити ствар, али кад дође на власт и кад им се осладе разнораразне варијанте у бизнису, полубизнису, довођење својих људи, онда схватају да једино ко може да им поквари срећу јесте правосуђе“, сматра Мајић.

То значи, додаје он, да док се то не промени нема говора о држави која ће бити прихватљива за Европу.

„Мени се чини да се неке ствари мењају на горе. То сам пуно пута рекао и на састанцима са званичницима из Европске уније да се бојим да се не испостави на крају да смо у процесу придруживања постали гори него што смо били – да имамо мање судијске независности“, закључује Мајић.

Извор:
Н1ИНФО