„Масакр у Рачку“ била представа која је послужила као изговор за бомбардовање

PRI10-19990116-RACAK, KOSOVO, YUGOSLAVIA: OSCE Kosovo Verification Mission (KVM) chief, US diplomat William Walker, grim-faced passes by the body of a killed ethnic Albanian man, during a KVM investigation visit to the village of Racak (some 25 km south of Pristina), 16 January 1999, where Serbian security forces and Kosovo Liberation Army (KLA) rebels had fightings near here on Friday. The bodies of at least 39 ethnic Albanians, among them a woman and a child, were found deat here on Saturday, with most of them shot in the head and one man decapitated in the massacre. Walker said that the deaths looked "like executions". EPA-PHOTO/EPA/ALBAN BUJARI/lg/kr/ow

Џаред Израел, амерички интелектуалац из Бостона, тврди да је „масакр у Рачку“ била представа која је послужила да се донесе одлука о бомбардовању Србије.


Према његовим речима, крајњи циљ је био да Косово добије независност.

„Поред верификатора Вилијама Вокера огромну улогу у томе да се оправда срамно бомбардовање суверене земље одиграо је и Хјуман рајтс воч, пропагандна машинерија која се представља као највећа светска хуманитарна организација“, рекао је Израел за Новости.

Како каже, извештај те организације од 29. јануара 1999. био је покриће за одлуку о оправданости криминалног напада који је уследио 24. марта. Џаред Израел је био у тиму одбране Слободана Милошевића у Хагу и тамо је чак насрнуо на Ричарда Дикера, једног од шефова Хјуман рајтс воча изнервиран, како каже, његовом непрекидном пропагандом.

Дикер је, како каже, непрекидно држао у холу суда конференције за новинаре на којима је промовисао неистине, док је, додаје, истовремено Милошевић у судници „једног по једног сведока утеривао у лаж демонтирајући америчке „хуманитарце“.

Израел наводи читав низ доказа да се у Рачку није догодио никакав масакр, те подсећа да је акција српске полиције у том месту почела у ноћи измедју 14. и 15 јануара тако што је полиција позвала посматраче ОЕБС да буду сведоци антитерористичке акције и њихова три возила била су, каже, присутна практично од поднева.

„Сукоб са терористима је завршен 15. јануара око 15 сати када су се преживели бандити повукли. Српска полиција и судије напустили су село пошто је пао мрак и почела паљба терориста са околних брда“, наводи Израел.

У Рачак су тада, напомиње, ушли верификатори, а целу акцију полиције снимила је, додаје, камера Асошијетед преса која је ишла са српском полицијом. Пресвучени лешеви албанских цивила, како каже, појавили су се дан након што је у село стигао Вилијам Вокер. Амерички писац наводи и да је са верификаторима у село ушао и новинар Монда Кристоф Шатело.

„Контактирао је са сељанима и верификаторима одмах пошто је паљба прекинута. Како је сведочио касније, сви су били сагласни да се сем битке није догодило ништа друго. Лажи су стигле са Вокером дан касније када су се „појавили“ и лешеви смрзнутих људи, очигледно исте ноћи донети негде из шуме где су раније погинули“, испричао је Џаред Израел за Новости.

Извор:
МАГАЦИН