У Сибиру нађена древна гробља непознатог народа

sibirski narodСибирски археолози су нашли непознати за науку народ. Научници су нашли древно гробље у Краснојарској покрајини, где се данас гради Богучанска хидроелектрана. Истражујући територију, која ће постати дно будућег вештачког језера, стручњаци су открили сензационални налаз.

Непознати раније народ је живео на обалама Ангаре пре око хиљаду година, односно, много раније доласка тамо Тунгуза, како су тада називали Евенке. 31 гроб средњовековног гробља је направљен према једном те истом обреду: леш су спаљивали, а затим би сахранили пепео. У гробовима је нађено оружје, појасеви, различити украси, судови са храном и оруђа рада. Неколико гробова је припадало месном племству, тамо је нађено стотине предмета које су ставили уз пепео.

Укупан број предмета је премашио 10 хиљада,  – испричао је Гласу Русије шеф једног од одреда истраживача, шеф лабораторије археологије и етнографије Сибирског федералног универзитета Павел Мандрика.

Значај се у великој мери састоји у томе, што је то комплексно гробље, а не одвојени гробови, који су били познати и раније. То је читаво гробље – или родовско, или породично. Ту се прати динамика промене културних веза и контаката.

Који је то био народ, моћи ће се да се тврди тек после обраде свих материјала, – наставља Павел Мандрика. Међутим, већ данас је јасно да је месно становништво тесно контактирало с народима Урала и Киргизима.

Већ у току три пољска сезона експедиција Института археологије и етнографије Сибирског оделења РАН истражује рејон, који ће се наћи под водом кад проради хидроелектрана. Ове године више од хиљаду археолога истовремено је проучавало три културна слоја – каменог и бронзаног доба, као и Средњег века. Нађени артефакти  се возе у Краснојарск и Новосибирск. Тамо се експонати ставе у специјалне коморе ради очувања. Научници планирају да ће завршити истраживања почетком идуће године. Онда ће бити јасно који је народ живео на територији Краснојарске покрајине. Дакле, биће откривена још једна тајна Сибира.

Глас Русије