У Београду се отвара изложба „Деца Донбаса“ – погледајте у очи децу рата

У ГАЛЕРИЈИ КВАКА 22, У РУЗВЕЛТОВОЈ 30 – ОТВАРАЊЕ У СРЕДУ, А ТРАЈАЋЕ ДО КРАЈА ЈАНУАРА

* Биће изложене црно-беле фотографије, портрети седамдесеторо деце која су преживела бомбардовања, у зонама Донбаса, током три године. Више од 200 њих није преживело, а око 500 деце је рањено. Ове фотографије нису само портрети деце, ови портрети су порука

* Аутори су Ден Леви и Ирина Лашкевич која је поводом изложбе написала: «Пре или касније свет ће сазнати истину. За сада, погледајте у очи децу рата. У тим очима постоји све, осим мржње. Мржња је за слабиће. У тим очима су отужба, пресуда, питање, нада за мир. Децо Донбаса, нек вас Бог чува!»

______________________________________________________________________________

У СРЕДУ 16. јануара у 19 часова у Галерији Квака 22, у Рузвелтовој 39, у Београду, отвара се изложба фотографија Ирине Лашкевич и Дена Левија, под називом „Деца Донбаса“.

Изложба ће трајати до краја јануара

На овој изложби представљене су црно-беле фотографије, портрети седамдесеторо деце која су преживела бомбардовања, у зонама Донбаса, током три године. Више од 200 њих није преживело, а око 500 деце је рањено. Ове фотографије нису само портрети деце, ови портрети су порука.

Идеја пројекта се родила давно, 2014. године. Иза Ирине Лашкевич и Дена Левија су стотине километара прођених пешице, на првој линији, под сталном артиљеријском и пушчаном ватром, када су свуда бомбардовали и по целој територији Донбаса су падале мине.

Децу, која су преко ноћи одрасла, стално су сретали. Сви су настојали да рашчисте рушевине, одрасли су ридали пред камером, причајући о својој несрећи, а крај њих су увек стајала деца, која су се врло озбиљно односила према њиховој молби да их фотографишу.

Веровала су да могу утицати на оне који сваког дана пуцају на њих.

Током неколико месеци Ирина Лашкевич и Ден Леви радили су над уметничким пројектом о овој деци. Обавили су огроман посао у стварању фотографија и сакупљању њихових историја.

Ти малишани су видели и осетили рат онакав какав јесте: неправедан, страшан, окрутан и беспоштедан. Иза сваког портрета, иза сваког погледа, стоје сећања о ономе што не би смело да буде. Свако од њих је на свој начин видео рат, али свима је заједничко то да ће им рат до краја живота бити болно искуство, које их је натерало да пре времена одрасту.

«Пре или касније свет ће сазнати истину. За сада, погледајте у очи децу рата. У тим очима постоји све, осим мржње. Мржња је за слабиће. У тим очима су отужба, пресуда, питање, нада за мир. Децо Донбаса, нек вас Бог чува!» написала је Ирина Лашкевич.

Ирина Лашкевич је по образовању архитекта. Од 2014. године живи у Доњецку и ради као ратни дописник – фоторепортер. Аутор је неколико документарних филмова. Стални је сарадник Анатолија Шарија, једног од најпопуларнијих руских блогера.

Ден Леви (право име Даниил Богдан) је рођен у Донбасу. У Доњецку је радио од 2015-2017, а сада живи и ради у Москви као фотограф и видео монтажер.

Изложбу фотографија, Деца Донбаса, Ирине Лашкевич и Дена Левија ће отворити Андреј Кочетов, синдикални лидер из Луганска, пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, који је недавно посетио Донбас и дечији вокални ансамб Благодар.

У сарадњи са галеријом Квака 22, изложбу је организовала Снежана Вујовић Николић, ликовни уметник.

Извор:
ФАКТИ