Неколико хиљада незадовољних Нишлија протестовало против режима и тражило Булатовићеву смену

Protest-u-NisuУз бројне пароле и транспаренте попут “АВ, АВ”, “лопови, лопови” и “Дарко Вучићу” и говор две професорке нишког Универзитета, више од 3.000 Нишлија је по хладном времену показало револт према режиму Александра Вучића и СНС. Демонстранти окупљени на Тргу краља Милана су пошли у шетњу централним нишким улцима – од Лешјанинове, до Градске управе, Народног позоришта и шетњу завршили пред Градском кућом. Ту су заказали нови протест “1 од 5 милиона” за наредни петак.

Од 18 сати центар Ниша је већ био крцат незадовољним грађанима. Са паролама “Ово је, бре, наш град”, “Стоп полицијској држави” и “Стоп терору – Ниш без страха” и музиком Ђорђа Балашевића, Београдског синдиката и незваничне химне протеста Севдах Бејбија “Линч, силовање, насиље”, дочекало је говорнике на Тргу краља Милана.

Асистенткиња Факултета уметности и пијанисткиња Марија Динов Арсић прва је са микрофоном у рукама ступила пред грађане. Након минута ћутања за жртве саобраћајне несреће када је воз преполовио аутобус у Доњем Међурову, поновила је захтеве нишких протеста.

Затражила је оставку градоначелника Ниша Дарка Булатовића, министарке Зоране Михајловић, слободу медија, адекватно обележавање пружних прелаза, али и расветљавање серије запаљених аутомобила и повратак Аеродрома “Константин Велики” Нишу.

Сваки од захтева испраћен је громким усклицима из масе.

Након ње говорила је удовица из Јелашнице, чији се супруг убио због дуга за струју.

Мене и даље нико не пита како ми је. Није ме обишао нико. Није долазио код мене градоначалник Ниша Дарко Булатовић – рекла је она.

Профеосрка Филозофског факултета Татјана Пауновић истакла је да су ово „политички протести“, јер сваки грађанин би требало да се бави политком.

Нама је ускраћено право да се бавимо политиком. Ово јесу политички протести, али не због политичара, већ због грађана. Сваки грађанин је политичко биће. Људи се стално буне што се повећава број захтева. Ми имамо 5 милиона захтева и биће нас на улици 5 милиона – рекла је Пауновићева.

Након њеног обраћања, маса од неколико хиљада људи кренула је Лешјаниновом улицом у правцу Војне команде, па до зграде Градске управе и даље до Народног позоришта. „Меандар“ људи кривудао се блокираним улицама, са коначним циљем до Градске куће.

Демонстранти, међу којима су били и представници нишке опозиције, су успут узвикавили грађанима „изађите напоље“, али и „ми се не бојимо, учимо да бројимо“, алудирајући на то пребројавање демонстраната београдских протеста од стране Александра Вучића и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Пред Градском кућом још једном је затражена смена градоначелника Булатовића, а у вратима ове установе остављена му је и награда „за заборављање Ниша“. Након тога, демонстранти су најавили нови протест за следећи петак, 18. јануара.

Подсетимо, нишке протесте „1 од 5 милиона“ организује Покрет младих „Ниш без страха“ и како су сами рекли, део су већ омасовљених београдских протеста.

До сада су „нишки бунт“ јавно подржали опозициони блок Савез за Србију и Покрет Доста је било, као и Покрет слободних грађана. Придружили су се Синдикат „Слога“ и Коалиција за Ниш.

Извор:
ЈУЖНЕВЕСТИ