Македонци на улицама због „историјског договора“ са Албанцима: Ово је издаја!

makedonija-prosteti-ispred-sobranja

Македонски премијер Зоран Заев постигао договор са лидером албанске опозиције у тој земљи Зијадином Селом о подршци за уставне промјене, након чега су Македонци изашли на улице, преноси „Спутњик“.

Подсјетимо, македонски грађани гласали на референдуму како против промјене имена Македонија, тако и против уласка у НАТО. Но очигледно, њихова воља није важна за македонски парламент.

Заев је прихватио да се из преамбуле Устава брише реченица „грађани који живе у границама“, те да се уместо тога поброје све етничке заједнице.

Он је саопштио и да је прихваћен амандман 36, који предвиђа да држава једнако води рачуна о свим грађанима, па и онима који живе у дијаспори.

Предсједник опозиционе Алијансе за Албанце Зијадин Села, према ријечима Заева, одбио је захтјев покрета Беса да албански језик буде други службени језик у Македонији.

Македонска Влада је прихватила амандман Алијансе за Албанце, који предвиђа да и Косово* буде додато у македонском Уставу као сусједна држава, као и још један амандман којим се дефинише да македонско држављанство, односно појам „грађанин Сјеверне Македоније“ не одређује етничку припадност грађанина, наводи „Спутњик“.

Уставне измјене биће усвојене уколико за њих гласа 80 од 120 посланика Собрања.

Испред Собрања у току је протест групе грађана „Македонија — блокира“. Они узвикују „издајници“, „плаћеници“, „Македонија“, те позивају посланика и предсједника државе Ђорђа Иванова да им се придруже и да се супротставе промјени имена.

Демостранти захтијевају да уђу у Собрање и позивају предсједника да прогласи ратно стање.

Извор:
ИН4С