Београд: Мирно протекао пети по реду протест „Један од пет милиона“; Највише звиждука испред зграде Председништва и РТС-а; Бане Трифуновић: Драгане Бујошевићу, није српски ћутати

Неколико десетина хиљада грађана протестовала је пету недељу за редом под слоганом „Један од пет милиона“. Протест је протекао мирно, а започео је на платоу испред Филозофског факултета у Београду. На протесту су најпре говорили глумци Радослав Миленковић и Бранислав Трифуновић, а затим су грађани кренули у шетњу београдским улицама.

Окупљени носе српске заставе, транспаренте „Почело је“, „Ти бројиш, ми одбројавамо“, дувају у пиштаљке и трубе.

На платоу испред Филозофског факултета где је протест почео дељене су разгледнице са фотографијом са претходних протеста на којима пише „Субота је у Београду. Један од пет милиона“.

Нема нових захтева окупљених, а нема ни званичних потврда о броју учесника протеста. Репортерка Н1 рекла је да су поред ње прошле „хиљаде грађана“.

„Лаж није друго мишљење“

Окупљени на протесту „Један од пет милиона“ испред зграде Радио телевизије Србије затражили су да се са функција повуку генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник информативног програма Ненад Љ. Стефановић.

Глумац Бане Трифуновић је на почетку протеста „Један од пет милиона“ у Београду прочитао писмо упућено главном уреднику РТС-а Драгану Бујошевићу, у којем га, између осталог, позива да се повуче с тог места, јер је, како каже, злоупотребио свој положај и поручио му: „Драгане Бујошевићу, није српски ћутати“.

„Бујошевићу, време је да те грађани подсете на неке чињенице. Грађани који плаћају претплату за јавни сервис подсећају те да си одговоран јавности и гледаоцима, а не политичким интересима власти. Грађани те подсећају да си у обавези да поштујеш право грађана да знају истину, да не користиш јавни сервис у пропагандне сврхе, да немаш право да мењаш чињенице и обмањујес јавност“, казао је Трифуновић са говорнице.

Глумац Радослав Рале Миленковић је, говорећи на протесту, рекао да окупљени грађани нису „ни глупљи, ни лењи, ни већи олош, ни већи нерадници, ни издајници, од било ког обичног човека у свету“.

„Ми смо ми, нисмо ми ни глупљи, ни лењи, ни већи олош, ни већи нерадници, ни издајници, од било ког обичног цовека у свету…И зато имамо право да сви ми – олош, шљам, ленштине и издајници, као и ово мало финих људи међу нама, живимо нормално у земљи у којој су закони једнаки за све и у којој од свог рада можемо да хранимо своје породице“, казао је Миленковић.

Организатори су раније на Фејсбук страници „Стоп крвавим кошуљама“ објавили захтеве, међу којима „да МУП пребројава криминалце, а не демонстранте“, „Да се запошљавамо знањем, а не партијском књижицом“, „Да се град кити СМС порукама, а деца лече државним новцем“.

Први протести су иницијално организовани због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста, када је затражено да власт престане са насиљем против неистомишљеника и да се пронађу налогодавци напада.

Захтеви су проширени, тражи се пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца напада на новинара Милана Јовановића.

На последњем протесту 29. децембра затражена је и оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића.Председник Србије Александар Вучић је после првог протеста у Београду 8. децембра рекао да неће подлећи притиску улице, макар на протесте изашло пет милиона људи, да би после изјавио да је спреман да саслуша незадовољне грађане, али да неће да подлеже притисцима опозиције.

Ђорђе Вукадиновић: Људе на протесте не изводи опозиција већ осионост власти и медијска тортура

Међу окупљенима су Бошко Обрадовић, Борис Тадић, Драган Лутовац

Окупљени су након говора кренули у протестну шетњу. Колона се креће према Теразијама, а главни транспарент био је постављен код Стакленца. Тренутно су у Улици краља Милана, а Трг Николе Пашића је затворен за саобраћај.

Учесници који су на почетку колоне носе беле мантиле, бадњаке и слику Марка Николића.

Колона стала код Председништва: Сад нас пребројте

Код Председништва Србије, колона је застала, како би их, како су рекли, „пребројали“. Колона је ушла у Таковску улицу, где је преко разгласа опет пуштено прочитано писмо Драгану Бујошевићу, у коме се тражи његова оставка. Испред РТС су запаљене бакље, а колона је наставила шетњу ка Светогорској улици. Испред зграде „Политике“ су застали и узвикивали „зашто ћутите, ово је насиље“, а потом стигли на Трг републике.

Протест ће данас бити одржан и у Крагујевцу у 18 часова под слоганом „Буди један од пет милиона – Крагујевац“, као и у Нишу, Пожеги и Новом Саду.

Протести „Буди један од од пет милиона“ и у Новом Саду и Крагујевцу

Грађани су се окупли и у Новом Саду и Крагујевцу.

У Новом Саду окупило се око сто људи, а како јавља репортерка Прве, почео је са малим закашњењм. Организатори наводе да су задовољни бројем окупљених.

На платоу испред некадашње робне куће Београд у центру Крагујевца вечерас око 18 часова почео је протест „Буди један од пет милиона Крагујевац“.

Окупљени дувају у пиштаљке и трубе, а на протесту нема страначких обележја.

Протест је организован у знак солидарности са градјанима који суботом протестују у Београду под паролом „Један од пет милиона“.

Пети протест „Стоп крвавим кошуљама” одржаће се у 18 часова испред Филозофског факултета у Београду

Савез за Србију је покретач грађанских протеста, насталих након пребијања Борка Стефановића, и позива грађане да и данас (субота, 5. јануар) након окупљања на платоу у 18 часова испред Филозофског факултета у Београду одрже протестну шетњу.

Пета по реду протестна шетња данас има и слоган „Почело је“

Слогану прве шетње „Стоп крвавим кошуљама“, одржане 30. новембра у Крушевцу, па 8. децембра у Београду, након чега је додат и слоган „Један од пет милиона“, придодата је и парола „Почело је“. На протест ће бити позвани и грађани Ниша 11. јануара, као и Новог Сада 25. јануара, речено је Данасу незванично у СЗС. Пета по реду суботња шетња у Београду почеће говорима глумаца Бранислава Трифуновића и Радослава Миленковића, наводи се у позиву на друштвеним мрежама.

Шетње се већ одржавају и у Куршумлији, четвртком, где је треће окупљање најављено за 10. јануар у 18 сати.

С друге стране, Данасу није потврђено да владајућа Српска напредна странка спрема контрамитинг, односно велико окупљање својих присталица. Наводно, тај велики скуп СНС требало би да покаже бројност присталица власти а био би сазван у част доласка руског председника Владимира Путина 17. јануара у Србију. Ту би се одмерила масовност два скупа, пошто се очекује протест опозиције 16. јануара на годишњицу убиства српског опозиционог политичара са Косова Оливера Ивановића, мада тај дан није субота (5. јануар је пета субота заредом када се одржавају грађански и опозициони протести).

Наши саговорници кажу да немају сазнања да се припрема неки масовни скуп СНС у Београду 17. јануара, и истичу да се то ни не може знати пре доласка Путинове претходнице и протокола 12. јануара. Они не искључују могућност митинга СНС у част Путина ван Београда, чији би циљ био одавање почасти српским жртвама страдалим у рату са Хрватском и у операцији Олуја. На тај начин би се и послала порука актуелним хрватским властима да Кремљ не сматра Загреб за тако пријатељску земљу, као што у последње време тврди хрватска председница Колинда Грабар Китаровић. Подсетимо, Хрватска је и чланица НАТО. Међутим, све ово је на „дугом штапу“, мада прорежимски медији најављују Путинов долазак заједно са Вучићем у војвођанско село Банстол, где се гради црква споменица жртвама Олује. Ту би био и одржан масовни скуп у организацији напредњака, али су Руси скептични због безбедносних разлога.

Поједини опозициони политичари у јавности тврде, ипак, да су припреме за скуп СНС у току.

– Чула сам јуче како се већ по западној Србији праве спискови, наравно Српска напредна странка их прави, за долазак 200.000 људи у Београд. То највероватније иде под линком чекања Путина, а то је у ствари маневар власти, тачније Александра Вучића да покаже како, ето, тих 200.000 људи, то је цифра којом напредњаци баратају, много је већа од ове са протеста. А то је, у ствари, опет једна превара. Јер људи који подржавају Путина, подржавају Русију, захвални су због става око Косова, доћи ће да га сачекају, да га поздраве, а с друге стране биће употребљени да би се показало да је Вучић неко ко има тако огромну подршку, X пута већу него што има опозиција. Значи, људи треба, кад осете манипулацију, да одмах размисле зашто их неко зове, зашто их неко пописује, зашто их неко ставља у аутобус, зашто неко од њих нешто тражи, треба да кажу не хвала, идите даље, ја то не бих, или ја ћу о томе размислити па ћу у сопственој организацији урадити то нешто што ви од мене тражите, изјавила је Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке, за ТВ Наша.

Ниш: Најављена два окупљања

Савез за Србију Ниш саопштио је да подржава протест „Стоп терору – За Ниш без страха #1од5милиона“, који ће бити одржан 11. јануара у 18 часова на Тргу краља Милана у организацији Покрета младих „За Ниш без страха“. „Савез за Србију – Ниш пружа пуну подршку протесту и позивамо све грађане Ниша, све опозиционе политичке партије, цивилни сектор и све оне који су погођени катастрофалним вођењем нашег града да дођу и изразе своје незадовољство. Ми смо слободни људи и ова власт мора да оде“, поручили су у саопштењу. Зоран Живковић и Саша Живић из Нове странке најавили су раније у Данасу да ће и данас (субота, 5. јануар) на Тргу краља Милана у Ништу стати испред споменика Ослободиоцима како би помогли студентима да не путују у Београд на протесте, већ да окупљања почињу и у Нишу. Нова странка није у СЗС, али је потписница заједничких захтева опозиције за фер изборе.

Тијана Хегић: “Шетамо јер тражимо одговорност надлежних”

– „Док агора већа (дискутује) да ли су протести, организатори и опозиција довољно добри, ту негде у стварности, ожиљци од штангли зарастају, спаљене куће ће се већ надокнадити, путницима из аутобуса ће четрдесет дана, Оливеру ће година, а одговора нема. Одговорног, још мање. И зато шетамо. Јер тражимо одговорност надлежних. Одговорност државе за оно што је задатак те исте државе. Опозиција дословце гори, министар полиције се чешља. Ми вичемо на улици, државни апарат нас пребројава. Кажу да смо државни непријатељи, а ми смо само непријатељи диктатуре, ма чија она била“, каже за Данас Тијана Хегић у име групе Против диктатуре, придружене чланице Савеза за Србију.

„Да ли су грађани стварно на путу да наседну на спин власти? Да ли успевају да уграде у све нас дефетизам и незадовољство опозиционом борбом, да нас убеде да су опозициони политичари лопови и муфљузи, а млади опозициони активисти неки манијаци, наркомани, дилери, курве и страни агенти приде? Док агора већа да ли опозиција заслужује прелазну оцену, неки лопов из власти седи код свог пријатеља муфљуза у кафани, у друштву нарко-дилера и страног агента, издајући наређења манијацима, наркоманима и курвама. На крају дана, муфљуз ће баш том лопову и његовој братији платити рекет и мирна Бачка. Овај, браћа. А ми? Шетамо, против свег тог лудила. Шетамо за живот о ком смо само слушали, шетамо против партократије и за меритократију, за слободу и против диктатуре. Они шире дефетизам, ми ширимо бунт. И протест је бунт. Протест је урлик за слободом и вапај за животом…

Можда не знамо како вам је било за време Слобе. Знамо да је и нама и вама, сада и овде, баш, баш лоше. Можда се не сећамо ни како то држава треба да изгледа, али сигурно знамо како не треба. И боримо се за слободну државу. А зар вредност слободе није довољно велика да сви заједно шетамо за њу? И после нас ће држава постојати, и од свих нас зависи количина ваздуха коју ћемо ослободити и оставити новим генерацијама. Изађите вечерас на ваздух. Када се ујединимо, опет ће мирисати на слободу. И Београд ће поново бити свет“, истиче Тијана Хегић.

Крагујевац: Бивши ДЈБ позива на скуп

– У Крагујевцу је за вечерас (субота), посредством друштвених мрежа и портала, најављен почетак грађанских протеста против актуелне власти у Србији. Протест је заказан за 18 сати, на платоу испред Тржног центра „Рафил сити“ (некадашња Робна кућа „Београд“), а наспрам зграде крагујевачке градске управе. У позиву под насловом „Буди један од пет милиона – Крагујевац“, грађани се позивају да, ако желе, кажу доста „лажима, лоповлуку и пребијању недужних“, као и да „зауставе даље урушавање институција у Србији, бахаћење и богаћење појединаца“, изађу на протест. Спекулације да иза позива на протест стоји бивши градоначелник и лидер Заједно за Шумадију Верољуб Стевановић су погрешне. Јер, у Стевановићевом табору и даље верују да су са Вучићем постигли договор о смени Радомира Николића и формирању нове градске власти коју би, од средине јануара, чинили СНС, ЗЗШ, СПО, ЛДП, СПС… Према сазнањима нашег листа, скуп највероватније организују бивши функционери огранка покрета Доста је било Саше Радуловића који су, у међувремену, напустили ту политичку организацију.

Извор:
НСПМ