СВЕТА ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦА ЈЕЛИСАВЕТА ФЈОДОРОВНА ЖИТИЈЕ, ПИСМА

FormatFactoryDSC_0016 6СНО СРБИ НА ОКУП ВАМ ПРЕДСТАВЉА НОВУ КЊИГУ:

СВЕТА ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦА

ЈЕЛИСАВЕТА ФЈОДОРОВНА

ЖИТИЈЕ, ПИСМА

Након прве књиге о Светој Јелисавети руској коју је објавила свесрпска народна организација Срби на окуп и у којој су читаоци упознати са узвишеним животним путем ове дивне Божије угоднице и светитељке, пред нама је нова руска књига на српском језику о Светој великој кнегињи Јелисавети Фјодоровној.

Ове, 2018. године навршава се сто година од страдања царске породице Романов у Јекатаринбургу као и мучког убиства велике кнегиње Јелисавете у Алапајевску. Ово је повод за издавање друге књиге о њој и наш скромни допринос ближем упознавању живота ове велике светитељке.

Књига се састоји из два дела, односно две књиге на руском језику. У првом делу је на једноставан начин, уз казивања савременика Свете Јелисавете, изложен њен живот, детињство, брак са изузетним човеком, кнезом Сергејом Александровичем који се одликовао дубоком вером у Бога и који је био њен светионик на путу упознавања православне вере, губитак вољене особе, милосрдни рад и њена мученичка смрт.

Протопресвитер Михаил је у својим сећањима о Јелисавети Фјодоровној рекао: „Мученичка смрт великог кнеза Сергеја Александровича је изазвала преврат у души његове супруге, натеравши је да заувек остави свој ранији живот. Ужас, који је преживела, оставио је у њеној души дубоку рану, која је зарасла тек онда кад је уперила свој поглед у созерцавање онога што није од овог света“.

У другом делу књиге која је пред вама, поштовани читаоци, су изабрана Писма преподобне мученице велике кнегиње Јелисавете руске. Књига почиње текстом грофице Александре Олсуфјеве који једноставно, а дирљиво, описује свету мученицу: „Међу хиљадама људи, јаких, талентованих и одважних, које је убила такозвана совјетска влада у бољшевичкој Русији, као издвојена палата стоји једна незаборавна фигура. То је жена, жена храбра и великодушна, чији животни пут је почео у сјају царске раскоши, а завршио се у црним дубинама сибирске јаме, куда су је суновратили џелати после жестоких мучења“.

Надамо се да ће ова књига утврдити све који је прочитају да и они пођу путем Свете Јелисавете, путем пожртвованог служења потребитима и на тај начин покажу искрену љубав према Богу и Православљу јер ми смо одговорни пред Богом не само за себе већ и за ближње.

„И поставиће овце с десне стране себи, а јарце с леве.

Тада ће рећи цар онима што Му стоје с десне стране: ходите благословени Оца мог; примите царство које вам је приправљено од постања света.

Јер огладнех, и дасте ми да једем; ожеднех, и напојисте ме; гост бејах, и примисте ме; го бејах, и оденусте ме; болестан бејах, и обиђосте ме; у тамници бејах, и дођосте к мени.

Тада ће Му одговорити праведници говорећи: Господе! Кад Те видесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо? Кад ли Те видесмо госта, и примисмо? Или гола, и оденусмо? Кад ли Те видесмо болесна или у тамници, и дођосмо к Теби?

И одговарајући цар рећи ће им: Заиста вам кажем: кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте.

Тада ће рећи и онима што Му стоје с леве стране: Идите од мене проклети у огањ вечни приправљен ђаволу и анђелима његовим.

Јер огладнех, и не дадосте ми да једем; ожеднех, и не напојисте ме;

Гост бејах, и не примисте ме; го бејах, и не оденусте ме; болестан и у тамници бејах, и не обиђосте ме. И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни“. (Мт. 25, 33-46)

Света преподобномученице велика кнегињо Јелисавета, моли Бога за нас!

др Снежана Антонијевић