Подсећање на злочин ЕУФОР-а

У суботу, 5. јануара, навршава се 13 година од акције ЕУФОР-а у селу Бјелогорци код Рогатице, гдје је на кућном прагу убијена Рада Абазовић (47), а тешко рањени њен малољетни син Драгољуб и супруг Драгомир

Италијански карабињери у раним јутарањим часовима 5. јануара 2006. године упали су у кућу породице Абазовић и почели да пуцају.

У тој пуцњави смртно је рањена Рада Абазовић, која је од задобијених повреда преминула у фочанској болници, док су њеном сину Драгољубу (11) и супругу Драгомиру нанесене теже повреде.

Припадници италијанског контингента СФОР-а нису дозволили два сата да рањеној жени буде пружена лекарска помоћ.

Санитет из Рогатице пришао је рањеној жени тек када су карабињери видели да је скоро мртва. Прва помоћ указана јој је у рогатичком Дому здравља, одакле је пребачена у Болницу у Фочу, где је преминула на операционом столу.

Приликом овог напада у главу је рањен Драгомир Абазовић, те његов син Драгољуб.

Испоставило се да је СФОР „грешком напао Абазовиће јер су тражили сасвим другу особу. Ипак, нису желели да признају шта се заиста десило током напада.

Војници ЕУФОР-а тврдили су чак да су се „бранили“ јер су, наводно, покојна Рада и њен син Драгољуб на њих пуцали из аутоматског оружја, а да је Драгомир сам себи пуцао у главу.

Све је то јуна 2006. демантовало Окружно јавно тужилаштво из Источног Сарајава које је утврдило да Рада и њен син нису пуцали, а да је Драгомир рањен у главу зрном из пиштоља калибра девет милиметара, којим су били наоружани италијански карабињери.

Упркос томе, за овај злочин нико није одговарао.

Сви покушаји породице, уз ангажовање два адвоката, да дођу до правде и да пред судом одговарају убице Раде Абазовић остали су безуспешни.

Абазовићима је ускраћено и право на жалбу, па никакву одштету нису добили.

 

 

Извор: Восток