Бакљада у центру Кијева у славу Степана Бандере вође „украјинских усташа“

bakljada

РЕЖИМ ПЕТРА ПОРОШЕНКА 2019. ПРОГЛАСИО „БАНДЕРИНОМ ГОДИНОМ“

* Врховна рада (парламент Украјине) прогласила је 2019-ту „Бандерином годином“. У част 110-годишњице од његовог рођења. Упркос томе што је непобитно доказано да су Бандера и Роман Шухевич организовали Волински масакр 1943-ће

* Бандеру су 1934-те ухапсиле пољске власти као „организатора терористичких аката“ и осудиле на смрт. Када је Хитлер 1939. уништио пољску државу – Бандера је био пуштен из затвора. Одмах је прешао под контролу Абвера (Хитлерове војне обавештајне службе) који је почео да га припрема за деловање у илегали јер му је био потребан против СССР. Агент КГБ Богдан Сташински убио је 1945-те Бандеру у Минхену

________________________________________________________________________________

У КИЈЕВУ су украјински националисти и неонацисти вечерас приредили бакљаду – на рођендан свог кумира Степана Бандере.

Опет су показали да им ништа не смета што ни по мушкој ни по женској линији није био Украјинац већ Јеврејин, а ни то што је ратовао на Хитлеровој страни и играо улогу украјинских усташа.

Неки учесници бакљаде бацају „бенгалске ватре“, а сви је сматрају „празничним маршем“.

Бандера је био на челу Организације украјинских националиста (ОУН), а Врховна рада (парламент Украјине) прогласила је 2019-ту „Бандерином годином“. У част 110-годишњице од његовог рођења.

Упркос томе што је непобитно доказано да су Бандера и Роман Шухевич организовали Волински масакр 1943-ће.

Они су 1942-ге створили Украјинску устаничку армију као војно крило ОУН. Од самог почетка је сарађивала са хитлеровцима и ратовала против Совјетске армије.

Врховна рада је Бандеру прогласила за „вођу и теоретичарауккрајинског национално-ослободилачког покрета“.

Родио се 1909-те у породици гркокатоличког свештеника, Јевреја који је прешао „на унију“.

У 1934-ој су га ухапсиле пољске власти као „организатора терористичких аката“ и осудиле на смрт, али му је казна била замењена доживотном робијом.

Када је Хитлер 1939. уништио пољску државу – Бандера је био пуштен из затвора. Одмах је прешао под контролу Абвера (Хитлерове војне обавештајне службе) који је почео да га припрема за деловање у илегали јер му је био потребан против СССР..

Агент КГБ Богдан Сташински убио је 1945-те Бандеру у Минхену.

Председник Украјине Виктор Јушћенко прогласио је 2006-те бандеру Херојем Украјине.

Тада је Центар „Симон Визентал“ упозорио да су Бандерине присталице и потчињени побили хиљаде јевреја и припадника других народа.

Пољски Сејм (парламент) 2018-те је законом увео кривичну одговорност за подржавање и пропагирање злочина и идеологије ОУН и Украјинске устаничке армије.

Извор:
ФАКТИ