АЛАРМ СПРЕМА СЕ ЦЕПАЊЕ СРБИЈЕ СЛЕДЕЋИХ МЕСЕЦИ

srpski izdajnici na okupНовим уставом Санџак постаје засебна целина

Нови устав регионализује Србију

Београд, 23. априла 2013. Експертска комисија владе Републике Србије приводи крају нацрт будућег Устава са којим би ускоро требали да буду упознати прво стручни кругови, а затим и шира јавност.
Како сазнајемо из извора непосредно укљученог у израду новог Устава, у нови основни документ биће уграђена савремена европска решења од којих су нека и без преседана, а предвиђено је и да коначан договор о статусу Косова буде фиксиран у Уставу, тако што ће у њему бити наведено да Република Србија сноси посебну одговорност за положај српске националне заједнице на територији Косова.
Предвиђена је и нова територијална организација Србије, са шест територијалних јединица које ће о највећем броју питања моћи самостално да одлучују, док би спољна политика, одбрана, поштанска служба и телекомуникације бити заједнички. Наш извор наводи да ће територијалне јединице које ће у будућности на равноправној основи чинити саставне делове Србије бити Војводина, град Београд, Шумадија са Поморављем, Југоисточни регион, Тимочко-неготински регион и Санџак.
Из Европске комисије, чији стручњаци руководе израдом новог српског Устава, потиче и идеја да суседне земље, чланице ЕУ, могу преузети међународно-правну обавезу да појединим будућим самосталним регионима пружају посебну подршку. Тако је Бугарска изразила интерес да преузме покровитељство над Југоисточним регионом, Мађарска је заинтересована за продубљивање сарадње са Војводином, Румунија показује спремност за интензивну подршку Тимочко-неготинском региону, док Аустрија наговештава спремност да буде покровитељ београдског региона. Такође се незванично разговара са турском дипломатијом која би могла да пружи подршку региону Санџака.
Очекује се да ће јавна расправа о новом Уставу почети већ наредних месеци, чим се искристалише ситуација о евентуалној потреби расписивања нових избора. Европска комисија жели да расправа буде интензивна и брза, како би се без много одлагања створили услови за доношење новог највишег правног акта Србије.
Танјуг