Шири се талас антивладиних протеста – жути прслуци и у Белгији и Холандији

belgija-holandija-zuti

Белгијска полиција употребила је сузавац и водене топове против демонстранта који су тражили оставку премијера Шарла Мишела и покушали да, по узору на учеснике протеста „жутих прслука“ у Паризу, пробију барикаде, јавља АП, наводећи да се талас антивладиних протеста из Француске шири на суседне земље Белгију и Холандију.

Демонстранти су у Бриселу бацали су камење, саобраћајне знаке, бакље и осталу пиротехнику на полицију која је блокирала приступ административном центру Европске уније. Протести су почели на различитим локацијама у граду, а демонстранти су се приближили такозваној европској четврти, док агенције јављају и да је блокиран пут и пруга према једном од шопинг центара, у време актуелних божићних куповина.

Портпаролка бриселске полиције Лиз Ван де Кир рекла је да се на том подручју окупило око 400 демонстраната, а стотинак их је ухапшено због поседовања „опасних предмета“.

Протести су забележени и у неколико холандских градова – у Ротердаму је пар стотина демонстраната у жутим прслуцима певало у центру града и делило свеће пролазницима. На мирним демонстрацијама испред холандског парламента у Хагу окупило се стотинак демонстраната, а агенције јављају да су најмање два демонстранта ухапшена током протеста у центру Амстердама.

Агенција АП констатује како „разлози за протесте нису сасвим јасни“.

„Ни Белгија, ни Холандија нису предложиле повећање пореза на гориво, што је био катализатор масовних и насилних демонстрација у Француској у последњих неколико недеља“, констатује АП.

8.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Извор:
ФЕЈСБУКРЕПОРТЕР