БОЈНИ ОТРОВ КАРБОФУРАН НА СРБСКИМ ЊИВАМА – СМРТ ПО ЦЕНИ ОД 4.000 ДИНАРА ЗА ЛИТАР

traktorska-prskalica

Више десетина грађана из Војводине, Мачве и централне Србије, тражило је од државних органа да заустави некотролисан увоз бојног отрова Карбофуран (најопаснији пестицид који је још 2014. године забрањен за употребу) и да установи како је уопште ушао у Србију. Како их нико није удостојио одговора, Магазин Таблоид објављује кључне чињенице из њихових обраћања разним надлежним али, очито несавесним институцијама. Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, свакако је најодговорнија личност за овај масовни помор и за то што се толика количина опасне отрови налази на њивама у Србији. Али, уместо да ради свој посао и спречи ширење овог опасног пестицида и сигурну смрт људи и животиња, Недимовић се бави подстицањем увоза прехрамбеног отпада из прекоморских земаља и ЕУ.

Бојни отров познат под именом Карбофуран, увезен из иностранства под непознатим околностима, али очигледно из нечијих застарелих ратних резерви, појавио се као пестицид на Србским њивама, где је последњих пола године оставио застрашујући учинак, не само на пољопривреднике и оне који њихове производе купују, него чак и на масован помор животиња (само у околини Вршца и Панчева је од тог бојног отрова пронађено на стотине угинулих зечева, разних врста птица, али и домаћих животиња, коза, јагњади, кокошака…). Колико је опасан Карбофуран, говори и податак да је само један милиграм довољан да усмрти човека.

Карбофуран је као пестицид забрањен још 2014. године (а, до 2014. је годинама био у регуларној употреби на Србским пољопривредним парцелама, и, сада је то јасно, био је узрочник смртних случајева и тешких обољења). Доказано је да Карбофуран као активна супстанца код људи и животиња зауставља пренос нервних импулса, гаси периферни и централни нервни систем и доводи до грчења мишића код животиње и самим тим стопира рад плућа и рад срца, тако да животиње умиру у мукама.

У међувремену, пријављен је само један случај јавне продаје Карбофурана, и то на пијаци у Сенти где је једна особа нудила купцима 15 литара овог опасног отрова (количина довољна да усмрти цео један мањи град!) и то по цени 4.000 динара за литар. Примера ради, доза Карбофурана довољна да убије човека тешког 70 килограма је 0,25 милиграма.

Али, испоставило се и на овом примеру, да државни органи у Србији имају наопака казнена мерила, па тако, неко ко продаје наркотике аутоматски завршава у затвору, а неко ко продаје отров којом може да побије цео један град, прође са записником и прекршајном казном, попут већ поменутог случаја у Сенти. Крајем прошле, 2017. године, један пољопривредник из села Црна Бара у општини Нови Кнежевац надокнадио је штету за убијање строго заштићене птице ждрала употребом Карбофурана на својој њиви. Од тада је забележен низ нових случајева за које нико није, а чини се и неће, одговарати. На сајту Завода за заштиту природе Србије истакнуто је да „није дозвољено и строго је кажњиво коришћење препарата Фурадан 35СТ (Карбофуран) у било које сврхе јер је реч о токсичној супстанци која изазива велике и тешко поправљиве штете у животној средини.“ За кршење ове одлуке су предвиђене казне – физичко лице може да буде кажњено новчаном казном или казном затвора у трајању до три године, док за привредни преступ казне могу износити од 700.000 до три милиона динара.

Анализе распрострањености овог отрова нису јефтине и сада се свако позива на надлежност „друге стране“ (и ко ће платити иначе скупе анализе), са тровањем може да се настави. Са првом јесењеом кишом крајем новембра, и тај отров је завршио у земљишту, у води, а сутра ће и у храни…

М. Хаџић

Извор:
ПРАВДАИПРАВО