Соломонска Oстрва обавестила Приштину о повлачењу признања Косова

 Приштина – Соломонска Oстрва су ове недеље писмено обавестила Министарство спољних послова Косова да повлаче признање независности Косова, јавља приштинска телевизија КТВ. Ова телевизија поседује два текста дипломатске ноте којим се косовско министарство обавештава о повлачењу признања.

У првој ноти канцеларије Соломонских оOстрва у Аустралији наводи се да та земља доставља одлуку свог Министарства спољних послова о повлачењу признања Косова. У другој ноти Министарства спољних послова наводи се да је та земља априла 2015. године признала независност Косова, а затим и разлози повлачења признања.

„Министарство иностраних послова и стране трговине Соломонских Oстрва има част да информише МИП Косова да је после пажљивог разматрања, имајући у виду наставак преговора између Београда и Приштине о коначном статусу Косова и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, одлучила да повуче признање Косова као независне и суверене државе. Ова одлука остаје на снази док се не окончају преговори уз посредство Европске уније”, стоји у ноти.

МИП Косова негира да је примило тај документ. „Кроз званичне канале МИП није примило ни један службени документ у вези с питањем на које се позивате. Сматрамо да је ово наставак српске пропаганде”, каже се у одговору директора канцеларије за односе с јавношћу МИП-а Косова.

Србија инсистира на чињеници да су неке од држава, као што су Гренада, Доминика, Суринам, Либериа, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото, повукле признање Косова.

МИП Косова је све то називало лажним вестима и истовремено оптуживало Србију да је фалсификовала ноте о повлачењу признања Косова, јавља Бета.

 

 

Извор: Политика