Параћинци против МХЕ на Грзи

ПРОТЕСТ, 1. 12. 2018.

Председник Алтернативног парламента грађана Милан Илић позвао је Параћинце да дају свој потпис против изградње мини хидроелектране на Грзи.

– Извесни Милош Матејић из села код Тополе добио је дозволи надлежних министарстава да може на Грзи код Параћина да направи мини хидорелектрану и то на тај начин што ће да постави цеви у горњем језеру пречника 90цм и црпе воду. Поставља се питање: зашто тај господин није добио дозволу да то ради у својој општини, него је баш дошао у Параћин. Али тамо су реке заштићене законом и велики број грађана би се против тога оштро побунио, рекао је Илић.

Он је позвао грађане Параћина да потпишу петицију у уторак у минут до 12 у просторији коалиције „Сви за Параћин“ преко пута цркве.

Потписивање ће трајати месец дана, а и дијаспора ће моћи да учествује електронским потписима.

Председник ове општине Саша Пауновић рекао је за Данас да МХЕ на Грзи није потребна овој општини и да се он лично не залаже за изградњу, посебно ако ће она угрозити животну средину параћинског туристичког бисера.

– Излетиште као целина много је важније за нашу заједницу од једне мини хидроелектране. Међутим, то је мој лични став, али ако је неко добио дозволу надлежних министарстава да то ради, он то може урадити без обзира да ли се председнику општине то допада или не, рекао је Пауновић.

Параћинци су, према првим реакцијама које се могу видети на друштвеним мрежама, оштро против изградње МХЕ на Грзи.

Споменик природе врело Грза је уређен претходне две године средствима општине Параћин и Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Уређени су километри пешачких стаза и извор реке Грзе где посетиоци, рекреативци и планинари могу да уживају. Налази се западно од Параћина, на 17-ом километру пута Параћин-Зајечар.

Излетиште Грза, које се налази на 400 метара надморске висине, препознатљива је по изузетној природи, чистом ваздуху, разноврсном биљном и животињском свету.

Подржавам ову акцију. Неколико пута сам као ђак параћинских основних школа „Ђура Јакшић“ и „Стеван Јаковљевић“ летовао на Грзи. Чудо природе је била та река. Лепотица. Планинска река, чиста и бистра, са речним пастрмкама и прелепим језером. Врело Грзе је посебна атракција. Вода је избијала у из стена, летела у вис и онда текла преко камења обраслог маховином. Невероватна ствар.

У Грзи су живели речни ракови. Они живе само у изузетно чистој речној води. Стари Параћинци би говорили: „Идемо у раци“. То је значило да иду на Грзу да лове ракове.

Једне године сам на Грзи видео даждевњака. То је први и једини пут да сам видео ту митску животињу уживо. Саламандер, брате! Није мала ствар.

Грзу треба сачувати, вратити јој стари сјај и чистоту. Она је ту откад је света и века. Тече и жубори у невероватној лепоти. Ми смо пролазни, прљави и неодговорни.
Подржавам акцију

Жикица Симић

ГРЗА

Грза је река у источној Србији. Дуга је 23 километра. Настаје од река Иванштице (Горње Грзе) и Велике Честобродице, између туристичког насеља Грза и села Извор. Река Грза је лева притока реке Црнице, која протиче кроз Параћин и западно од града се улива у Велику Мораву. Горња Грза и њене притоке (Врелска Падина, Велика Честобродица, Црвена река, Сува река, Бегровац, Свинарски поток) усекле су краће клисуре у којима је присутна реликтна вегетација. Дужина долине Иванштице је 11км, а дубина клисуре преко 300м, док је дужина меандарске клисуре око 2км, а дубина преко 250м.

Дуж Грзе и Честобродице води магистрални пут Параћин-Зајечар који спаја долине Велике Мораве и Тимока. Близу туристичког насеља Грзе налази се село Сисевац и манастир Свете Петке.

У близини извора налази се такозвано „Туристичко насеље Грза“ где се налази : хотел, планинарки дом и велики број викендица. Обала је уређена са језерцима и великим бројем: мостића, надстрешница и клупа, за посетиоце.

Фото: Александар Милићевић
Видео: Factotum Media; Игор Хасановић
Извор: Инфоцентрала, Општинска управа Параћин, Википедија