Париз: Сукоби полиције и демонстраната који протестују против повећања цене горива и Макронове политике; бачен сузавац, запаљени су аутомобили и једна зграда; повређено најмање 65 особа, а 224 особе су ухапшене

prsl9Током протеста у Паризу данас су ухапшене најмање 224 особе, док је двадесетак станица метроа затворено, а учесници протеста украли су аутоматску пушку из полицијског возила у центру француске престонице, јављају француски медији.

Робне куће у центру Париза „Галери Лафајет“ и „Прентан“ затворене су данас због насиља које се проширило француском престоницом услед протеста због повећања трошкова живота, јавља Ројтерс позивајући се на портапролке ове две робне куће.

Неименовани очевидац је такође овох агенцији казао да ватрогасци гасе пожар у згради која је запаљена близу Јелисејских поља. АП преноси да је полиција саопштила да је најмање 65 особа, укључујући 11 полицајаца, повређено у овим насилним протестима, а да је ухапшено 224 особе. Агенција наводи да је на улицама Париза на хиљаде полицајаца.

Повређено дванаест новинара телевизије РТ

Дванаест новинара телевизије РТ повређено је током извештавања о масовним демонстрацијама против повећања цена бензина у Паризу, саопштила је главна уредница те телевизије Маргарита Симоњан.

Позивајући се на шефицу телевизије „РТ Франс“ Ксенију Фјодорову, РТ је раније саопштио да су двојица новинара те медијске куће повређена полицијском гранатом са сузавцем и приликом пуцња из пушке „флеш-бол“ на Јелисејским пољима током сукоба демонстраната с полицијом.

Касније је објављено да је повређена дописница Руске државне радио-телевизије Дарја Григорова.

„Већ 12 наших људи је повређено на протестима у Француској. Гумени меци, каменице, сузавац. Дванаест новинара, само наших“, написала је Симоњанова на Телеграму.

У Паризу се настављају демонстрације „жутих прслука“, који се супротстављају увођењу пореза на гориво и траже оставку председника Емануела Макрона. У центру се налази велики број полицајаца који су употребили сузавац. Више од 200 особа је ухапшено, а 14 полицајаца је повређено. У сукобима полиције и демонстраната повређен је и дописник РТ.

Око 6.000 полицајаца чува ред и мир у центру Париза. Робне куће у центру Париза „Галери Лафајет“ и „Прентан“ затворене су данас због насиља, јавља Ројтерс, позивајући се на портпаролке те две робне куће. Учесници протеста у Паризу украли су аутоматску пушку из полицијског возила у центру града.

Учесници покрета „Жути прслуци“ почели су да се окупљају на Јелисејским пољима рано јутрос. Демонстранти пале контејнере и аутомобиле и гађају полицајце каменицама. Због нереда је у застоју и саобраћај у париском метроу, као и других возила јавног градског превоза.

Неименовани очевидац је Ројтерсу казао да ватрогасци гасе пожар у згради која је запаљена близу Јелисејских поља.

Полиција је саопштила да су најмање 92 особе, укључујући 14 полицајаца, повређене у тим насилним протестима, а да је ухапшено 200 људи.

У нередима који су данас избили на протесту „Жутих прслука“ у Паризу повређено је 20 особа а приведено је више од 120 особа, пренео је данас француски лист Паризијен.

Сукоби демонстраната с полицијом избили су код Тријумфалне капије и авеније Јелисејских поља која је данас била затворена за саобраћај док су пешаци могли да уђу једино уз претходни претрес полиције.

Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер изјавио је да је до 14.00 у Француској протестовало 36.000 демонстраната, а у Паризу 5.500. Кастанер је позвао на мир наводећи да је важно да у трећој недељи протеста буде мирно како би онима који желе да протестују то буде омогућено. Миниситар је рекао да „Жути прслуци“ треба да се структуришу и буду спремни на дијалог како би власти могле да им изађу у сусрет.

Први састанак с премијером Едуаром Филипом у петак је пропао, јер је један члан делегације тог покрета напустио састанак скоро на самом почетку незадовољан што није омогућено телевизијско снимање разговора.  Покрет „Жути прслуци“ организује протесте широм Француске од 17. новембра због најављеног повећања пореза на гориво у склопу еколошких мера. Касније се протест претворио у незаводољство грађана због опште политике власти. Покрет је најпре настао спонтано на друштвеним мрежама а касније је одредио званичну делегацију од осам особа за разговоре с властима.

Француски премијер шокиран због насиља на протестима у Паризу, приведено 107

Током окршаја који су избили на Шанзелизеу у Паризу на маргини демонстрација такозваних „жутих прслука“ данас је приведено 107 људи, рекао је француски премијер Едуар Филип и додао да је „шокиран“ сценама насиља.

Полиција је бацала сузавац и употребила водене топове у сукобима с демонстрантима у Паризу и ухапсила десетине људи након што су групе „жутих прслука“ подигле барикаде у центру града и палиле ватре.

„Јако рано јутрос особе опремљене и одлучне показале су велико насиље. Безбедносне снаге биле су на мети напада који су по њиховој оцени били до сада невиђеног интензитета. У тренутку у ком говорим ми смо привели више од 107 људи, што је знатан број“, рекао је Филип у обраћању из централне полицијске станице у Паризу.

Овај привремени биланс приведених виши је него током претходног протеста на Шанзелизеу прошле суботе када су ухапшене 103 особе и када је такође било великих изгреда у главном граду Француске.

На данашњи дан мобилизације „жутих прслука“ у подне се окупило 36.000 демонстраната широм Француске и 5.500 у Паризу, рекао је Филип.

Првог дана националне акције против подизања такси за гориво 17. новембра на улице је изашло 282.000 људи, а другог 106.000 од којих је 8.000 било у Паризу, према подацима минстарства унутрашњих послова.

Едуар Филип је рекао да је „шокиран“  начином на који су доведени у питање симболи Француске, да су се насилне акције одвијале код Тријумфалне капије и око гроба незнаном јунаку.

На врху Шанзелизеа код Тријумфалне капије све је било обавијено димом од сузавца а стотине демонстраната нападало је полицију. Око вечног пламена непознатом војнику, испод Трјумфалне капије, демонстранти са капуљачама и кацигама су певали Марсељезу у врло напетој атмосфери.

Премијер је рекао да су власти одлучне да се ништа не опрости онима који су дошли данас са једином намером да ломе, да изазивају полицију и да износе револуционарне захтеве или проблеме који немају никакве везе са питањима о којима је говорио председник државе и које влада намерава да реши.

 

„Хоћу да кажем да смо у нашој земљи посвећени слободи изражавња. Она је гарантована и биће брањена. Посвећени смо дијалогу и сви они који желе да у дијалогу с владом, са свим синдикалним и политички организацијама, раде на налажењу решења на која их позива председник републике су добродошли“, рекао је Филип.

Покрет „Жути прслуци“ се буни против повећања пореза на гориво као и против начина на који председник Емануел Макрон води Француску.

Од почетка протеста 17. новембра, двоје људи је настрадало а стотине су повређене у несрећама широм земље.

У остатку земље су демонстрације и блокаде путева данас су протекле углавном мирно.

Агенције су пренеле да је полиција употребила сузавац и водене топове против демонстраната који су покушали да пробију безбедносне кордоне на Јелисејским пољима. Како преносе француски медији, најмање 107 особа је ухапшено.

Сузавац је бачен недалеко од Тријумфалне капије, где су демонстранти на средини улице поставили барикаде од дасака и запалили их. Демонстранти су одговорили каменицама.

Кастанер је навео да је на Шанзелизеу било 200 мирних демонстраната. У остатку земље су демонстрације и блокаде путева данас протекле углавном мирно.

Покрет „Жути прслуци“ се буни против повећања пореза на гориво, као и против начина на који председник Емануел Макрон води Француску.

Од почетка протеста 17. новембра, двоје људи је настрадало, а стотине су повређене у несрећама широм земље.

Протест и у Холандији

Холандска полиција затворила је данас комплекс око парламента у Хагу након што се стотињак демонстраната са жутим прслуцима окупило испред здања.

Протести због повећања цијена горива почели су прошлог месеца у Француској и проширили су се и на друге земље.

Демонстранти у Хагу, такође, су протестовали због политике власти.

Полиција је блокирала прилаз парламенту након што су демонстранти одбили да пређу у оближњи парк.

Извор:
НСПМ