Посланик Думе Сергеј Гаврилов: Руска Православна Црква се канонски враћа на обале Босфора

Посланик је храм Светих равноапостолних Константина и Јелене назвао „местом које привлачи не само руске вернике, већ све који желе да се помоле, исповедају и причесте у канонском Православљу“                

(Руска народна линија, 29. 11. 2018)

У цркви Светих равноапостолних Константина и Јелене у Инстанбулу дошло је до сусрета председника Комитета државне Думе за унапређење цивилног друштва, питања друштвених и религиозних удружења и председника Међупарламентарне скупштине Православља (МАП) Сергеја Гаврилова, те заменика председника Комитета Ивана Сухарева, са старешином овог храма свештеником Георгијем Сергејевим. Обновљени храм Светих Константина и Јелене налази се на територији летње резиденције генералног конзулата Руске Федерације у Истанбулу, а освештао га је 2009. године Свети Патријарх Московски и целе Русије Кирил, каже се у саопштењу које је пристигло у редакцију Руске народне линије (РНЛ).

Парламентарци су старешини храма поклонили богослужбени прибор, као и икону Светог Митрофана Вороњешког. Пре почетка састанка служен је молебан и многољествије Светом Патријарху Московском и целе Русије Кирилу.

Отац Георгије је указао да „услед прекида литургијског општења између Московске и Цариградске патријаршије огроман број Руса има потребу за духовним руковођењем и пастирском помоћи“. Он је, такође, подсетио да ће ускоро и у другим регионима Турске бити организована богослужења, па ће се прве службе одржати на територији дипломатских представништава Русије у Анкари и Анталији.

Посланик државне Думе Сергеј Гаврилов је истакао да је „за руску делегацију  Међупарламентарне скупштине Православља (МАП) изузетно значајно и симболично присуство у храму Светих равноапостолних Константина и Јелене, где је служио још Свети Теофан Затворник“. Посланик је овај храм назвао „местом које привлачи не само руске вернике, већ све који желе да се помоле, исповедају и причесте у канонском Православљу“.

„Руска Православна Црква се канонски враћа на обале Босфора. Милиони наших сународника, православних верника из целог света, који долазе у Турску из туристичких, пословних и других личних разлога могу да посете овај чудесан храм, у коме није само обновљено богослужење, већ се планира стварање целокупне мреже друштвених активности у области васпитања деце и бриге о старима. Надамо се сарадњи са турским властима и нашим колегама посланицима, како би заједнички успоставили у пуној мери контакт са нашим сународницима у Турској“, рекао је посланик државне Думе Сергеј Гаврилов.

Током разговора је посланик државне Думе Иван Сухарев истакао како је обнављање сталног богослужења у храму „важан корак учињен од стране Руске Православне Цркве“, пожелевши оцу Георгију успеха у раду на обнови православног присуства на територији Турске.

Посланици су одали почаст погинулим морнарима са подморнице „Морж“. Старешина храма је одржао заупокојену молитву крај споменика погинулим морнарима, који се налази на територији руске конзулске резиденције у Бујук-Дере.

 

 

Извор: Стање ствари