Након помпезног отварања у фебруару 2016. године, немачка фирма „испарила“ из Смедерева, радници на улици

riba

Смедерево – Након помпезног отварања у фебруару 2016. године и крупних обећања, у тишини, на немачку фабрику за прераду рибе „Сервфуд Смедерево” ових дана стављен је катанац, а власници су „испарили” без трага и гласа.

Десетак радника због овога протестовало је испред закључане капије, тражећи објашњење јер им је, како тврде, преко „вибер” групе саопштено да је фирма затворена. Нико им се претходно није обратио, на телефоне бивших надређених се не јавља нико. Ни инспекција рада није успела да изврши контролу, јер је погон празан.

Да у њему нема више ни машина, тврде окупљени радници који су, кажу, видели када су натоварене и однете.– Ми имамо важеће шестомесечне уговоре о раду који истичу тек у јануару, а сада смо на овај начин остали без посла. Изгледа да чекају да уговори истекну па да немамо никаква права – очајна је једна радница.

Иако је најављено „ухлебљење” за чак 300 радника, немачка компанија за две и по године упослила је тек шездесетак радника, а овакав крај дочекало је њих 25. – У бироу немамо никаква права јер смо званично у радном односу, а нема ни ко да нам да потврди да смо остали без посла, како бисмо макар накнаду остварили, инспекција рада каже да нема с ким да разговара и упутили су нас да преко суда тражимо зараде. Ангажовали смо адвоката да нешто покушамо док су на снази уговори, јер после тек ништа не можемо – каже Сузана Маринковић, једна од радница.

Крајем марта запосленима је саопштено да не долазе на посао да би се убрзо појавила информација да је матична немачка компанија ПТЦ отишла у стечај. Након два месеца ова фирма је продата другој немачкој компанији, чиме је нове власнике добила и ћерка фирма „Сервфуд” Смедерево. Није прошло много времена, и они су се повукли. У међувремену радницима је исплаћен део плата, али су за по две месечне зараде остали ускраћени.

Фабрика је средином септембра престала да ради уз образложење да ће до 20. новембра доћи нови власник, али су у међувремену преговори очито пропали.

Подсетимо, у децембру 2015. потписан је уговор о закупу новоизграђене хале од 4.200 квадрата у Индустријској зони, између града Смедерева и ПТЦ-а. Халу је за Немце изградио град из кредитног аранжмана, а инвестиција је, незванично, коштала око 300 милиона динара. Уговор о закупу је склопљен на пет година, а на половини тог периода хала је остала празна.

ПТЦ, односно „Сервфуд”, обавезао се да у опрему уложи два милиона евра, а да до 2019. упосли 300 радника. Кључеве фабрике за прераду рибе представницима немачке компаније уручио је тадашњи премијер Александар Вучић.

Извор:
НСПМ