Епископ Теодосије наградио косовског сепаратисту

teodosije nagradjuje separatistuЕпископ Теодосије, чија се грађевинска делатност на простору Косова и Метохије непрекидно наставља, недавно је наградио Далибора Јевтића, члана сепаратистичке „владе“ Хашима Тачија, захвалницом за обнову цркве у Косовској Каменици. Ову значајну вест није пренео ниједан писани или електронски медиј. Једино сведочанство о додели признања Јевтићу, тзв. министру „за заједнице и повратак“ у сепаратистичкој „влади“, је фотографија, објављена на сајту присталица епископа Теодосија, без навођења имена даропримца.

Да подсетимо: после бомбардовања и уласка НАТО трупа на територију Србије, западна алијанса је радила на организовању самосталног политичког живота у покрајини КиМ., који би био независан од политичког система Републике Србије. После више пилот-пројеката стварања политичких партија за Србе на Косову, створена је Самостална либерална странка. Вођство ове партије чине, углавном, бивши преводиоци и службеници који су били запошљени у НАТО агенцијама на Косову. Успех ове партије је делимично приписиван подршци руководстава Демократске Странке и Социјалистичке Партије Србије изборима за сепаратистички парламент на КиМ. 2009. су партије на власти у Србији дале инкогнито подршку својим члановима да учествују на сепаратистичким изборима. Политичари блиски владајућој коалицији у Србији (ДС, СПС, Г17 Плус) оформили су „Јединствену српску листу“ (Рада Трајковић, Ранђел Нојкић и други), која је послужила као спаринг партнер СЛС-у у борби за добро плаћена „посланичка“ места. Ипак, „партија створена у Америчкој канцеларији у Приштини“, како су Срби називали СЛС, је убедљиво победила Тадићеве кандидате.

jevtic tacijev srbinЕп. Теодосије, чији су контакти са институцијама „Републике Косово“ ових дана изузетно учестали, није присутствовао 22. априла на Сабору у Косовској Митровици, на коме су Срби акламацијом одбили тројни пакт Дачић-Ештон-Тачи.

Приметно је да он, као и свештенство које га подржава ограничава своје активности, поред ритуалних, и на хуманитарне и грађевинске пројекте, у којима, како смо видели, последњих дана за најактивнијег сарадника имају „владу“ Хашима Тачија и њено „министарство за заједнице и повратак“. За разлику од Епископа рашко-призренског у егзилу Артемија који је споразум у Бриселу назвао издајом, Теодосије се, до сада, не оглашава поводом политичких и националних тема и бриселског пакта између сепаратиста и власти Србије. Изузетак од овог правила политичке апстиненције чини најављена мајска конференција у Пећи на којој је, поред Теодосија, најављено учешће и председнице сепаратистичког покрета на Косову, Атифете Јахјага.

Припремила екипа ФБ странице «Православље живот вечни»