ЕГИПАТ је све ближе одлуци да повуче признавање независности Косова, а коначан договор о томе могао би да буде постигнут данас, током посете Београду Самеха Шукрија, шефа дипломатије ове утицајне арапске државе – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, дипломатска борба Србије да Каиро буде 11. на списку оних који су у последњих годину дана ускратили подршку Приштини, траје већ месецима.

Наруку нам иде и то што унутар Египта јача струја која стоји на становишту да је дошло време да се преиспита одлука о признавању независности јужне српске покрајине, према којој је од старта постојало велико подозрење и у политичким круговима и у јавности.

Египат је био уздржан и када се недавно гласало за чланство Приштине на Генералној скупштини Интерпола у Абу Дабију.

Уколико Каиро преиначи своју одлуку у вези с Косовом, то би веома брзо могло да изазове нови домино-ефекат повлачења признавања, да број земаља које су уз Приштину падне испод 100, односно да косовски Албанци више немају подршку ни половине чланица Уједињених нација.

Египат је признао Косово 26. јуна 2013, само неколико дана пред државни удар египатске војске и свргавање с власти дотадашњег председника Мухамеда Мурсија. Одлуку о признавању прочитао је тадашњи портпарол египатског МСП Бадр Абдел Атија, који је у исто време нагласио да Каиро жели да задржи добре односе са Србијом.

Ћорсокак у који је, признавањем КиМ, Муслиманско братство довело Египат, на неки начин је поправила актуелна гарнитура, јер до данас, ни после пет година од признавања, нису развијени ни дипломатски ни привредни односи Каира с Приштином.

Самех Шукри

С друге стране, односи Београда и Каира су у узлазној путањи. То је потврђено и на сусрету председника Србије и Египта, Александра Вучића и Абдела Фатаха ел Сисија, који су се срели прошле године, на маргинама ГС УН.

ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ЏИХАДИСТА НА КиМ

У ЕГИПАТСКОЈ јавности недавно је са пажњом примљен и текст британског „Тајмса“, под насловом „Џихадисти (ИСИС) се враћају на Косово, спремни да умру за калифат“, у којем се наводи да је, према ономе што је познато властима у Приштини, од 2012. године 348 одраслих особа отишло у Сирију да се придруже Исламској држави. У извештају „Тајмса“ изнет је и алармантан податак да се процењује да је „број џихадиста на Косову једнак укупном броју екстремиста из свих других балканских држава“.