РУМУНИ УЗ РАСКОЛНИКА: Вартоломеј служио Литургију у Букурешту

„Ових дана, као резултат бројних, дуготрајних и упорних захтијева црквенога тијела у Украјини, Васељенска патријаршија, испуњавајући своју дужност и привилегију, по правилима Светих канона, одлучила је да Кијеву – древној епархији Цариграда – додијели аутокефални статус”, казао је Вартоломеј, патријарх цариградски, који борави у посети Румунији.

У румунској пријестоници славе 100-огодишњицу уједињења румунских земаља и формирања модерне државе. Тим поводом је у Букурешту освећен нови саборни храм – Храм спасења румунске нације (Catedrala Mântuirii Neamului Românesc).

Вартоломеј, са својим архијерејима, позван је од патријарха румунскога Данијела Чоботеа да као главни гост увелича прославу.

У позадини сукоба између Москве и Цариграда, Румунска православна црква, која окупља преко 16 милиона вјерника, на тај начин демонстрира јединство са Цариградом. Синод у Цариграду ће засиједати од 27. до 29. новембра и „потврдити своју одлуку да додијели томос о аутокефалији Православној цркви Украјини”.

Румуни имају црквене сукобе са Русима у Молдавији, те са Србима око јурусдикције над влашком националном мањином у Србији.

Патријарх Вартоломеј се у Букурешту обратио и Синоду Румунске цркве. Од постојећих 14 канонских помјесних цркава, рекао је, њих 9 су аутокефалије добиле одлукама Цариградске патријаршије, а међу њима и Румунска црква.

Румуни су самовласно 1865. прогласили своју Цркву аутокефалном. Били су у расколу са Цариградом до 1885, када им је Цариград посебним томосом ипак признао аутокефалију.

Вартоломеј је данас одржао прву литургију у новосаграђеноме саборноме храму у Букурешту.

Храм спасења румунске нације је друга по габаритима православна црква у свијету. Висина храма је 96 м или око 114 м са крстом. Правцем исток-запад храм се протеже 88 м, а у правцу север-југ 52 м.

1

2

3

4

5

6

 

 

 

Извор: ЦАРСА