Украјина 26. новембра уводи ратно стање у трајању од 60 дана

1225333569

УКРАЈИНСКИ САВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ И ОДБРАНУ ВАНРЕДНО ЗАСЕДАО ДО ИЗА ПОНОЋИ

  • Петар ПОРОШЕНКО објавио да се не спрема нови рат против Донбаса, да неће бити хитне мобилизације јер ће се Кијев придржавати „договореног у Минску“. Други украјински званичници тврде да неће бити ни затварања државне границе и да ће медији и банке „радити нормално“
  • Добро зналци ситуације –московски аналитичари Анатолиј ВАСЕРМАН и Константин ШЋЕМЕЉИЊИН уверени да Украјина иде ка свом распаду и губитку државности. Овај други тврди да ће се цела Новоросија Доњецку за коју годину предати без борбе

______________________________________________________________________

УКРАЈИНСКИ Савет националне безбедности и одбране предложио је да се у целој земљи уведе ратно стање у трајању од 60 дана.

Ово је објавио секретар тог ртела Александар Турчинов који је један од главних америчких агената утицаја у Кијеву и један од главних пучиста из 2014-те. Притом је избегао да изнесе било какве подробности.

Једино је навео да се његово ванредно заседање завршило иза поноћи.

Украјински председник Петар Порошенко апеловао је на посланике Врховне раде (парламента) да 26. новембра „обавезно дођу“ на њено ванредно заседање и да гласају за предлог Савета о увођењу ратног стања.

Поручио им је да проглашавање ратног стања не подразумева никакве промене на „линијама раздвајања“ у Донбасу, нити хитну мобилизацију. Чак је нагласио:

„Ово не значи да ће Украјина покренути било какву офанзивну операцију. Ми ћемо се придржавати споразума из Минска“.

Други украјински званичници објаснили су да неће бити затварања државне границе, мада ће бити појачана њена контрола , нити промене у функционисању медија и банака.

Биће уведена ограничења за грађане Русије

Драма са „ратним стањем“ повезана је са напетошћу у Азовском мору која је Порошенку потребна због председничких избора јер тренутно боље шансе од њега имају бар три будућа противкандидата.

Познати московски аналитичар Анатолиј Васерман, који је пореклом са Украјине, оценио је да се она креће ка неизбежном распаду и губитку државности. Он прогнозира да ће се то догодити још за његовог живота.

Васерман наглашава да ће се у састав Русије вратити сва Украјина осим Галиције. Он је све који живе у осталим областима сматра – Русима.

И писац, научник и аналитичар Константин Шћемељињин тврдо је уверен да ће кијевски режим – ко му год био на челу – за коју годину бити толико омражен и слаб да ће се цела Новоросија „без борбе потчинити Доњецку“.

Он даљи  развој догађаја види овако:

„Доњецку Кијев није потребан, али јесте Харкову и Дњепру. Зато ће житељи тих градова и области под заставама Луганске и Доњецке републике заузети Кијев. То ће аутоматски решити и судбину Лавова. Тај град ће заузети Кијевљани и становници западних области Украјине“.

Извор:
ФАКТИ