Фантомске књиге

knjiga perović

Дневник заблуда

Фантомске књиге

Пише Слободан Малдини

Након недавних избора за нове чланове, председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић понудио је оставку. Ради се о чињеници да има потпуно другачија схватања о угрожености Академије, њеног места и њене будућности. Око свега дигла се прашина, а на видело су испливале прљаве ствари. Академик Дејан Деспић објавио је у писму листу „Данас“ да су сви његови кандидати пропали само зато што их је он предложио, на шта је секретар Одељења ликовне уметности Милан Лојаница одговорио да је то писмо „украдено“, „невалидно“, а да се академик Деспић „збунио у рачуну“. Али, да ли је само Деспићево писмо „невалидно“ или је проблем много дубљи?

Под називом „Сакаћење Архитектонског факултета Универзитета у Београду – завист и острацизам“, професор Архитектонског факултета у Београду у пензији Милош Р. Перовић објавио је студију катастрофалног стања у нашој академској средини. У њој анализира путеве стицања високих академских звања професора на недостојан и недопустив начин: сплеткама, манипулацијама и плагијатима. Он је указао на префињен, до данас непознат вид „сналажења“ у освајању високих академских позиција. Назвао га је „феноменом фантомских књига“.

Перовић описује случај Владимира Мака, који је постао редовни професор Архитектонског факултета на основу лажне тврдње да ће му књигу објавити угледни издавач Ашгејт из Лондона, што се није догодило јер ту „фантомску књигу“ није ни написао. Даље, пише: „Непролазну славу у академским круговима Београда и Србије, Мако је стекао књигом у два дела објављеном поводом прославе 170 година наставе архитектуре у нашој земљи. Одмах по завршетку славља, књига је повучена из циркулације због недопустивих грешака.“ Перовић се обратио библиотеци Архитектонског факултета и затражио другу књигу у издању факултета, са ИСБН бројем из каталошке базе, аутора групе професора. Није могао да је добије – јер није објављена.

Недавном белешком, Перовић је описао два случаја „фантомских књига“. У првом је у библиотеци САНУ затражио књигу „Савски амфитеатар и простори уз обале Саве“ академика Милана Лојанице. Одговорили су му да књигу не поседују. Онда се позвао на „Годишњак САНУ бр. 111“ са биографијом академика где је под насловом „Објављени радови – посебна издања“ дат податак да је он ту књигу објавио у издању саме САНУ. Тада је настала паника. Након „консултација“, Перовић је обавештен да та књига „вероватно постоји“, али да је немају у библиотеци САНУ, штавише, да до ње није могуће доћи „због захтева аутора“! У другом случају, исти чувени академик се у „Годишњаку бр. 111“ представио аутором „посебног издања“, на основу свог кратког прилога у каталогу Перовићеве ауторске изложбе „Wитх Ман ин Минд“ у Лондону у галерији Краљевског института британских архитеката, искључивши правог аутора.

На слици: Насловна страна каталога Перовићеве изложбе у Лондону, лична архива

Извор:
CRYSTALSHIP