Основни суд у Приштини: Одређен притвор до 30 дана тројици Срба ухапшених због наводне умешаности у убиство лидера Оливера Ивановића, ухапшени пребачени у затвор високог ризика у Подујеву

Основни суд у Приштини одредио је притвор до 30 дана тројици Срба ухапшених јуче у К. Митровици због наводне умешаности у убиство лидера СДП Оливера Ивановића.

Притвор је на захтев специјалног косовског тужилаштва одређен за Марка Рошића, Недељка Спасојевића и Драгишу Марковића, који се сумњиче да имају везе са убиством Ивановића.

Данас су пред судијом саслушани само на околности одређивања притвора, а своју одбрану поводом кривичног дела за које се терете износиће пред тужиоцем накандано.

Четврти Србин, који је јуче такође ухапшен Саша Ћурчић, треба да буде приведен у суду у Косовској Митровици јер се он не терети за убиство Ивановића већ за ометање полиције у обављању службене дужности.

Седница је била затворена за јавност и на њој су ухапшени у присуству својих адвоката изјаву суду дали само на околности одређивања притвора, а своју одбрану поводом кривичног дела за које се терете износиће пред тужиоцем накнадно.

– Четворица Срба који су у петак ухапшени у Косовској Митровици, пребачени су у затвор високог ризика у Подујеву – изјавио је потпредседник Српске листе Игор Симић.

Због сумње да су учествовали у убиству Ивановића притворени су Драгиша Марковић, Саша Ђурић и Недељко Спасојевић. Марковић и Спасојевић су припадници полиције Косова. Рочиште је одржано у Одељењу тешких кривичних дела.

Како сазнају приштински медији, Тужилаштво заступа специјални тужилац Суљ Хоџа, који је и затражио меру притвора од 30 дана за тројицу осумњичених.

– Сва тројица имају ангажоване адвокате – рекао је Тањугу потпредседник Српске листе Игор Симић.

Специјалне снаге косовске полиције РОСУ јуче ујутро ухапсиле су у северном делу Косовске Митровице четворицу Срба, којима је након саслушања у јужном делу града одређен притвор од 48 часова.

Четврти Србин који је такође ухапшен јуче, Саша Ћурчић, треба да буде приведен суду у Косовској Митровици јер се он не терети за убиство Ивановића, већ за ометање полиције у вршењу службене дужности.

„Ухапшени Марковић је осумњичен за одавање службене тајне“

Драгиша Марковић, који је ухапшен у оквиру истраге убиства Оливера Ивановића, осумњичен је за одавање службене тајне, рекао је Срни Марковићев адвокат Дејан Васић.

– Није прихваћен приједлог одбране нас тројице адвоката који заступамо Марковића, Недељка Спасојевића и Марка Росића да се по месној наделожности рочиште одржи у суду у Косовској Митровици – рекао је Марковић.

Он је додао да решења о одређивању притвора нису добили, већ ће им бити уручена у понедељак, те да ће поступати у складу са њима.

Према незваничним сазнањима, осталој двојица Срба на терет су стављена различита кривична дела која се доводе у везу са убиством Ивановића.

Ухапшени су јуче саслушани пред инспекторима косовске полиције.

Ивановић је убијен 15. јануара око 9.00 испред седишта своје странке у Косовској Митровици.

Завршено рочиште о притвору тројици Срба, одлука ће бити саопштена око 17 сати

У Основном суду у Приштини завршена је седница суда поводом одлучивања о предлогу специјалног косовског тужилаштва да се одреди притвор до 30 дана тројици Срба ухапшених у петак у Косовској Митровици због наводне умешаности у убиство лидера косовске Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Одлука о притвору ухапшенима, њиховим браниоцима биће саопштена око 17 сати, рекао је Танјугу један од адвоката окривљених, адвокат Дејан Васић.

Због сумње да су учествовали у убиству Ивановића у петак су притворени Драгиша Марковић, Марко Росић и Недељко Спасојевић.

Марковић и Спасојевић су припадници полиције Косова.

Рочиште се одржава у Одељењу тешких кривичних дела.

Како сазнају приштински медији, Тужилаштво заступа специјални тужилац Суљ Хоџа, који ће, како се очекује, затражити меру притвора до 30 дана за тројицу осумњичених.

Медијима није дозвољено да прате рочиште.

Адвокат Дејан Васић, правни заступник Драгише Марковића, једног од четворице Срба ухапшених у северној Косовској Митровици, казао је претходно да је његов клијент смештен у полицијској станици у Приштини.

Васић је рекао да нема прецизну информацију због чега су четворица Срба ухапшена, али да се доводе у везу са убиством председника Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда (СДП)“ Оливера Ивановића.

Он је за РТС оценио да је „чудно“ то што се ухапшени налазе у Приштини, с обзиром да се убиство догодило у северној Косовској Митровици, због чега сматра да предмет треба да буде у том граду.

Чудним је назвао и то што је његов брањеник већ био у поступку и кућном притвору поводом истраге о убиству Оливера Ивановића.

Драгиша Марковић је већ привођен током истраге за убиство Ивановића, пошто је био осумњичен да је уклонио чауру метка из пиштоља са места злочина.

Адвокат Васић је рекао да, поред двојице ухапшених полицајаца, који су колеге, друга двојица ухапшених међу собом „немају никакве везе“.

Четврти приведени, Саша Ћурић, који је јуче ухапшен у акцији косовске полиције због ометања полиције приликом хапшења, биће приведен суду у Косовској Митровици.

 

 

Извор: НСПМ