Фигаро: Међународни савез за заштиту људских права поднео тужбу против шеика Мухамеда бин Заједа због ратних злочина у Јемену

bin zajed

Међународни савез за заштиту људских права и слобода (АИДЛ) поднео је тужбу против престолонаследника Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Мухамеда бин Заједа ел Нахјана због ратних злочина.

Тужба против Заједа поднесена због ратних злочина, саучесништва у мучењу и нехуманог третирања људи у Јемену, јавио је лист „Фигаро“.

Адвокат групе за заштиту права Џозеф Брехам изјавио је да је Зајед, који је замјеник врховног команданта оружаних снага УАЕ, одговоран за нападе усмерене против цивила јер је наредио да се изврше бомбардовања на територији Јемена.

У тужби се цитира извештај стручњака УН да би напади коалиције предвођене војском Саудијске Арабије могли да имају размере ратних злочина и да је мучење вршено у два центра које контролише војска УАЕ, пренео је „Спутњик“.

Зајед је данас стигао у Париз, где ће се састати са председником Француске Емануелом Макроном и француским премијером Едуардом Филипом.

Саудијска Арабија, УАЕ и коалиција, у којој су углавном земље Персијског залива, од марта 2015. године врше ваздушне нападе у Јемену, на захтев јеменског председника Абдрабуха Мансура ел Хадија, чија се војска бори против побуњеника Хута.

Извор:
НСПМ