Тотално је непотребно љутити се на Француску, када је цијелу ситуацију извео режим који управља Србијом

Igor Vojinović 2000

Волимо Француску као што она воли нас

Пише: Игор Војиновић, професор историје
12.11.2018.

Револуционарна Француска тешко да икоме може бити пријатељ, па ни сама себи. Додуше има и изузетака, као што је био легендарни генерал Шарл Де Гол. Но у Великом рату, осим Русије, ми смо морали да се ослањамо на Француску јер су нам Енглези били скоро исто неријатељи колико и Хабзбурзи.

Сва помоћ Србима са запада је ишла преко Француске, па чак и оне чизме само за једну ногу и артиљеријска муниција неодговарајућег калибра у сред бојева и немаштине. Додуше, и хуманитарне и здравствене мисије запада су нам тада стизале преко Француске,  преко које су ишли и сви договори и преговори.

Французи су организовали извлачење Срба са обала Јадрана, али тек пошто је Антанти запријетио свети руски цар Николај II Романов Француска је заузела Крф и организовала опоравак Срба. Енглеске униформе, опрема и муниција су на Крф и у Солун стизале преко Француза јер је то била боља варијанта.

Француска је командовала на Солунском фронту, гдје су се уз Србе и Французе борили Енглези, Руси, Италијани и Грци. Након пробоја Солунског фронта и ослобођења србске отаџбине, Француска и Енглеска не допуштају србској војсци улазак у Бугарску и тјерају је из Темишвара. Но нису је могли зауставити у ослобађајућем продору до Алпа.

У међувремену се десила и Фебруарска и Октобарска револуција у Русији 1917. и свргавање династије Романов, грађански рат Бијелих и Црвених 1918 – 1922 и сатанистички ритуално убиство царске породице. Тако је нестала Русија, а Србија остала без заштитника и Срби без једине браће. Значи, тек тада смо се морали држати Француске.

Версајски мир је креирала Француска и она је била гарант послијератног стања, додуше уз огромни утицај Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, које се тада први пут појављјују као сила.

Након рата, та иста Француска нам је наплатила сваку пертлу, гранату и завој. Баш онако савезнички. Француска је организовала и Малу Антанту (1920 – 1938) Југославије , Чехословачке и Румуније.

Много шта се издешавало и све то би некако могло да се поднесе и говори о неправди, али се током распада Југославије и грађанских ратова на простору бивше Југославије (1991 – 1999) Француска показала изразито непријатељски. Увијек су били на страни србских непријатеља и у Крајини и у Босни и у Црној Гори, а и на Косову.

Француска је учествовала у агресији на РСК , РС и СРЈ! Француска је подржавала и подржава шиптарске терористе и сепаратисте, али је и Француска војска у склопу КФОР-а у својој зони одговорности омогућила Србима да се боре и одбране, те смо тако добили донедавно колико толико слободни сјевер Косова.

Поставља се питање – откуд одједном толика режирана мржња и бијес према Француској, када нас разни режими деценијама уче да по сваку цијену морамо да је волимо?

Ствар је једноставна и јасна. АВ НАТО режим на тај начин прикрива своју подлу и гнусну антисрбску улогу. Ивица Дачић и Александра Вучић као Алфа и Омега (или ко Омега и Алфа) режима у Србији су 2013. под покровитељством Европске Уније потписали велеиздајнички Бриселски споразум са представницима шиптарских терориста („Републике Косове”) у коме стоји и да се они у име Србије обавезују да омогуће „Косови” приступ свим међународним скуповима и организацијама.

АВ режим је овај издајнички споразум ставио изнад Светог Писма, изнад Лазаревог завјета и изнад Устава Републике Србије. Њиме се покушава поништити Резолуција СБ УН 1244 о Косову и Метохији као саставном дијелу државе Србије. АВ режим је свом силом и насиљем спровео Бриселски споразум на терену и тиме се непрестано хвали, чак то назива невиђеним патриотизмом и одговорношћу. Што се тиче одговорности, то су апсолутно управу. Велеиздаја је злочин који не застарјева.

У низу понижења Србије и српског народа, уз уништење истих, режим је морао да обесмисли и србску велику побједу из Првог свјетског рата а уједно да омогући представницима „Косове” да се појаве на међународној сцени „на велика врата”!

Прво су сви брујали око заставе „Косове” у Паризу, да би се вође режима правдале како, ето, они ту не могу ништа, а када би им неко само споменуо да протестују и не учествују у томе понижењу, они би просто подивљали. Вучић је чак тврдио да иде у Париз на то обиљежавање стогодишњице од завршетка Великог рата, па и поред Хашима Тачија, да би председник Француске Емануел Макрон посјетио Београд, а онда је стајао с краја док је Тачи стајао у другом реду близу Владимира Путина и Доналда Трампа. Након тога је Вучић покренуо читаву лавину незадовољства око тога што је Тачи добио боље мјесто од њега, као да је битно гдје Тачи стоји када је већ ту.

Представници „Косове” уопште нису смјели да буду на тој манифестацији а сам Вучић им је омогућио да дођу. Тачније, Вучић по старом обичају глуми незадовољство и жртву.

Дачић и Вучић су ово могли да спријече да су хтјели. Прво – нису требали да потписују споразум са шиптарским терористима, друго – морали су да пошаљу отворени и директни протест Француској и другим силама због присуства терористичких симбола и представника. Уколико протест не би био дјелотворан, требало је да у знак протеста откажу долазак и тек тада у свим медијима покрену незадовољство.

У овом случају је тотално непотребно бити љут на Француску, када је цијелу ситуацију извео режим који управља Србијом. Зашто толико кривити Француску, када је њихов председник такође представник истог режима као и Вучић у Србији или Ђукановић у Црној Гори? Ниједна држава у Европи осим Мађарске нема своју власт. Умјесто да се буне против оних који омогућавају „Косови” да заживи кaо Франкенштајн, многи се љуте што неки други то подржавају.

Како ће Француска да буде против „Косове” када то нису Вучић, Дачић и њихови симпатизери? Многи су се „интегрисали” у „Косову”, а криви им Мило и БЈРМ!

И на крају  – зашто се Путин не би руковао са Тачијем када то Вучић непрестано ради, а и када се Путин више пута руковао са Порошенком?

Такође, зашто Путин не би одликовао и Вучића, када је већ одавно одликовао Месића? Бјеше ли га оно одликовао за борбу против фашизма? Могао би и Порошенко да очекује сличан орден.

Извор:
ФЕЈСБУКРЕПОРТЕР