ИЗВЕШТАЈ СА 5. РЕДОВНЕ СКУПШТИНЕ СНО СРБИ НА ОКУП

ИЗВЕШТАЈ СА 5. РЕДОВНЕ СКУПШТИНЕ СНО СРБИ НА ОКУП,

20.10.2018., ЉУЉАЦИ

У суботу 20. октобра 2018. године, након Литургије, са почетком у 11 часова у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима одржана је пета редовна Скупштина СНО Срби на окуп. У прилогу ћете чути беседу Владике Максима након Литургије.

Скупштином је председавао Председник СНВ Срби на окуп, Драган Велић. Након молитве Скупштини се обратио преосвећени владика Артемије који је пожелео добродошлицу присутним скупштинарима и поздравио све присутне са надом да ће Скупштина бити успешна у свом раду.

У току рада Скупштине усвојен је записник са Четврте редовне скупштине СНО, Годишњи извештај о раду СНВ Срби на окуп између две скупштине, замењен је и допуњен састав чланова СНВ и дискутовало се о текућим догађајима везаним за рад удружења. Брат Саша Касаловић је изнео реферат са називом „Стање на КиМ“ који ћете имати прилике да чујете и видите у наставку текста. О Косову и Метохији је дискутовао већи број скупштинара потакнут искреним рефератом и љубављу према српској јужној покрајини. Чућете и речи нашег духовног пастира Владике Артемија о КиМ.

На крају су донети закључци на којима ће се темељити даљи рад нашег удружења и које ћете моћи да прочитате у прилогу.

Љуљаци, 20. октобар 2018. године

Секретаријат СНО Срби на окуп

 

Транскрипт – САША КАСАЛОВИЋ

 

ЗАКЉУЧЦИ

Пете редовне Скупштине  Свесрпске народне организације Срби на окуп!

Љуљаци 2018.

Духовни пастиру наше Свесрпске народне организације Срби на окуп! преосвећени владико Артемије, ваша преосвештенства, преподобни оци, уважени чланови Свесрпског националног већа, уважени скупштинари наше организације, браћо и сестре.

Наша вера православна учи нас саборности, заједништву утемељеној на истини вере православне и на истини у опште, отуда произилази ово скупштинско сабрање, јер су оба догађаја предвиђена Програмом и Статутом наше организације. Оваква сабрања немају само формални карактер испуњавања статутарне обавезе, већ имају суштински значај за постојање и развијање наше организације и остваривање њених циљева. Зато смо у извештају о раду наше организације чули да је највише било сабора, саборовања, литија, крсних ходова  и  уопште, свих оних догађаја у којима се пројављује и остварује тај саборни циљ наше организације. Оно што је јединствено за организацију Срби на окуп! јесте то поистовећивање наше организације са њеним циљем, јер направити и довршити организацију Срби на окуп!, значи и постићи циљ наше организације – окупити и сабрати Србе.

Наша организација није велика, иако несразмерно слабија у односу на време и изазове у којима смо, ипак истрајава, постоји и делује. Само постојање једне политички неукаљане, неискомпромитоване, страначки независне и патриотски орјентисане организације, попут наше, јесте велики подвиг. Све оно што је урађено у протеклом периоду, што смо чули у извештају, урађено је пре свега на частан, чист, поштен и нашем програму веран начин, од скромних прилога, рада и жртве наших чланова. Нема великог циља без велике жртве, а наша организација је себи поставила велики циљ, зато је потребна спремност на жртву, а та жртва се огледа у одрицању од дела приватног живота, времена, своје каријере, па се тим делићем који од себе одвајамо гради и одржава наша организација Срби на окуп!. И зато се овом приликом захваљујемо свима онима који су у том раду и процесу учествовали и учествују.

Браћо и сестре, сабрали смо се овде на петој редовној скупштини СНО “Срби на окуп!“ да једнодушно утврдимо ставове према догађајима, дешавањима и ситуацији у којој се као народ налазимо, а која није једноставна и нимало лака. У том циљу саопштавамо следеће:

З А К Љ У Ч К Е

  1. Скупштина СНО “Срби на окуп!“ једногласно констатује да је наша земља тотално поробљена и колонизована од стране САД и њених европских сателита. Зато се снажно противимо даљем путу ка Европској унији који нашој земљи доноси све већу и општу, свенародну пропаст. И овог пута оштро се супростављамо предаји Косова и Метохије непријатељу, од стране издајничког режима у Београду. Овај процес предавања се одвија постепено кроз потписивање прво тзв. Бриселског споразума, а дефинитивни завршетак овог процеса планира се потписивањем обавезујућег тзв. Свеобухватног споразума између Београда и Приштине. Привржени идеалу слободе, надахнути косовским Заветом, водећи рачуна о будућности нашег потомства и будућности Србије, поштујући Повељу УН, бројне важеће резолуције, декларације и међународне конвенције, Скупштина СНО “Срби на окуп!“ захтева следеће:
  • Да Република Србије, безусловно прекине даље преговоре који се одвијају са сепаратистичким властима тзв. Републике Косово који се воде под покровитељством Европске уније, као и да се пониште сви досадашњи договори који су постигнути у првом „Бриселском споразуму“, као и све одлуке, споразуми и договори, пре и након 2013. године, којима је угрожен територијални интегритет Републике Србије на простору Косова и Метохије.
  • Захтевамо од надлежних органа Републике Србије да хитно прогласе окупацију Косова и Метохије као дела своје територије, а по међународноправном институту регулисаном у оквиру “Хашке конвенције“, а након тога  обавесте међународну заједницу, пре свих Савет безбедности и Секретаријат УН о овој одлуци, како би се прецизно дефинисало стварно стање на терену и обезбедила одговарајућа заштита српског и осталог становништва на простору Косова и Метохије.
  • Захтевамо од свих надлежних органа Републике Србије да хитно предузму све мере да се процес преговора са косовским албанцима настави искључиво на основу Резолуције 1244 и Устава Републике Србије, којим је регулисано и гарантовано право албанској мањини на „суштинску аутономију“ или „самоуправу“ у оквиру уставно правног поретка Републике Србије, а којим се држави Србији гарантује суверенитет над покрајином Косово и Метохија као делом  њене територије.
  • Да се прекину било какве активности у вези расписивањa референдума или било ког другог облика јавног изјашњавања, којим би се грађани директно или индиректно изјашњавали о промени Устава Републике Србије,  чиме би се довело у питање да је покрајина Косово и Метохија у уставно правном саставу Републике Србије.

 

У складу са првим закључком пете редовне скупштине СНО Срби на окуп ће урадити следеће:

А) Писмено тражити од Председника РС, Премијера Владе РС и председника Скупштине РС ПРОГЛАШЕЊЕ ОКУПАЦИЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ КАО ДЕЛА ТЕРИТОРИЈЕ РС и у складу са тим функционисати до поновног ослобађања наше јужне покрајине.

Б) Након одговора органа власти РС (какав год био и ако га добијемо) ОБАВЕСТИТИ ЈАВНОСТ и организовати КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ на којој ћемо покренути ПОЗИВ НА ПРОГЛАШЕЊЕ ОКУПАЦИЈЕ и ПОЗВАТИ СВЕ ПАТРИОТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДА СЕ ЗАЛОЖЕ ЗА ИСТО.

В) Такође, покренути питање ПОВРАТКА РАСЕЉЕНИХ СРБА СА КиМ, као и ПОВРАТАК ВОЈСКЕ И ПОЛИЦИЈЕ СРБИЈЕ (на основу Резолуције 1244) ЗБОГ ОДЛУКЕ тзв. Скупштине Косова о ОСНИВАЊУ „ВОЈСКЕ КОСОВА“.

Г) Ако се одазову још неке патриотске и национално свесне организације организовати заједничку конференцију за новинаре са заједничким саопштењем.

Д) Све ове активности медијски пропратити.

  1. Са горчином и спремношћу на супростављање констатујемо да се издајнички режим у Београду повампирио и обновио тоталитаризам који тренутно влада Србијом. Ускраћена слобода говора, медијски мрак, економска пропаст, незапосленост, страначки непотизам, корумпираност и апсурдна политичка сцена, јесу обележје тренутног режима који Србију води у тоталну пропаст.
  1. Овом приликом осуђујемо даље систематско економско исцрпљивање наше земље, уз помоћ издајничких и плаћеничких економских убица. Болесни економски колонијални систем, државни буџет наше земље троши на субвенције и пореске олакшице страним паразитским компанијама, које експлоатишу нашу јефтину радну снагу на један фараонски и робовласнички начин. Уместо да се тај новац уложи у домаћа предузећа која пропадају, у којима људи остају без посла они се систематски гурају у руке тих савремених робовласника. Уз то, осуђујемо даљу распродају пољопривредног земљишта као и осталих рудних и природних богатстава и државних предузећа.
  1. Осуђујемо све веће активности Запада на дестабилизацији Републике Српске чиме се планира њено уништење и уништење српског народа. Исто тако снажно осуђујемо поданичко руководство Републике Црне Горе које је на бестидан и недемократски начин без сагласности и воље свог народа донело одлуку о приступању Црне Горе злочиначкој НАТО алијанси.
  1. Осуђујемо и противимо се даљем хемијском, биолошком (право на избор родитеља о вакцинацији своје деце-необавезна вакцинација) и духовном тровању и истребљењу нашег народа, даљем духовном урушавању наше Светосавске цркве под духовно окупираном и екуменизмом опијеном Београдском патријаршијом и све то од стране банкарско-елитистичке Западне империје и лица са њиховог платног списка. Овакав однос и деловање као крајњи циљ има не само уништавање нашег народа и државе у физичком, политичком, биолошком и економском смислу, већ и у духовном и националном смислу.
  1. Осуђујемо наметање морално декадентних и антихришћанских, нечовечних и противприродних закона о истополним браковима које намеће Запад, као један од услова за улазак у Европску унију. Такође, осуђујемо и подмукло наметање тих изопачених, содомских, нецивилизацијских антивредности и идеја о истополним браковима, деци од најмањег до школског узраста.

Из свега наведеног, а имајући у виду спољашње и унутрашње факторе који делују на нашу државу и народ који је морално деградиран, духовно сломљен, психолошки убијен, јасно се види да овакво деловање води до уништења како српског народа тако и српске државе. Зато се намеће питање шта треба радити како би се побољшало стање у којем се налазимо и шта ми као појединци можемо учинити.

Свакако да би смо се изборили са недаћама и стањем у којем се налазимо, пре свега неопходно је себе духовно обновити и морално учвршћивати, како бисмо и друге сународнике, сабраћу подизали, крепили и примером својим показивали им прави пут, пут духовне обнове који нам је неопходан за сваку другу обнову и борбу. Истрајавати и остваривати оно светосавско гесло: да урадимо ми све што до нас стоји, а остало ће Бог дати.

Постојање наше организације са својом структуром и ово данашње сабрање јесте управо међусобно саветовање, промишљање шта је то што до нас стоји, а шта препустити Богу? Такође, морамо бити спремни на ревносније испуњавање и остваривање Програма и циљева наше организације, на продужавање њеног трајања и деловања, али и унапређивање и развијање.

И сасвим на  крају све оно што радимо треба изнети у јавност колико је могуће, како би се што већи број наших грађана упознао са реалним стањем и на тај начин утицао на промене које су нам итекако потребне. Из ових разлога СНО „Срби на окуп!“ о свим ставовима по кључним националним и државним питањима неће ћутати, већ ће се постарати да јасно и гласно о тим ставовима обавести онолико наших грађана, колико је спремно да их чује – упркос свим медијским блокадама и притисцима којима смо ми као чланови те организације изложени.

Зато поручујемо свим родољубивим Србима,  учинимо оно што је до нас остало ће Господ дати!

Догодине у Призрену !

 

Љуљаци                                                                                     председник СНВ “Срби на окуп“

20.10.2018.год.                                                                                            Драган Велић

[envira-gallery id=“96708″]