Монашење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

DSC_0117

На Великом вечерњу, уочи празника светог великомученика Артемија, 19/1. новембра, у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме искушеника ове обитељи Немању (Васића) из Јагодине. Новопостриженом монаху владика је дао ново име –  Симеон, по Преподобном Симеону Мироточивом (Стефан Немања). На Великом вечерњу началствовао је Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Чину Монашења присуствовало бројно свештенство и монаштво епархије и око 120 светосаваца.

Након монашења Владика Артемије се обратиo новопостриженом монаху, присутном монаштву и верном народу надахнутом беседом:

„Ево, браћо и сестре, данас у овом Божјем храму сусреће се земља и небо. Данас присуствујемо једном узвишеном чину – полагању монашких завета нашега брата Симеона. Он је од младости своје, смем да кажем, био предодређен на овај пут именом које је до сада  носио – именом Немања.

И сигурно, милошћу Божјом и заступништвом светог Симеона Мироточивог Немање, да је он кренуо овим уским путем који води у Царство небеско. Он је чуо призив Божји у срцу своме, разумео је речи „ко хоће замном да иде нека се одрекне себе“. И он је, иако млад годинама, примио те речи Христове у своје срце и оставио све у свету као што каже Јеванђеље: „И оца и мајку и браћу и сестре“, и све, каријеру своју, све што је могао бити у овом животу он је то оставио принео Христу Богу ради Царства небескога. И зато искушавао се три године у овоме светом манастиру Преподобног Јустина, имајући и њега за пример монашког живота. И ево благодаћу Божјом он се удостојио да дочека овај дан и овај час, да оствари жељу срца свога да се уврсти у ред монаха.

Нека би Господ дао да оваквих примера и прилика буде што више у нашем народу, јер вредност једнога народа се цени по томе колико је монаха из тога народа дато Богу.“

Након монашења уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.