Гренада повукла признање Косова

Могу да гарантујем да Приштина неће бити примљена у Интерпол, изјавио министар спољних послова Ивица Дачић у Сент Џорџизу

Шефови дипломатија Гре­на­де и Ср­би­је Пе­тер Деј­вид и Иви­ца Да­чић (Фото: Министарство спољних послова)

Гренада је девета земља која је повукла признање независности Косова. Ту вест су у Сент Џорџизу, главном граду те државе, саопштили министри спољних послова Србије и Гренаде Ивица Дачић и Петер Дејвид.

Пре ове острвске земље у Средњој Америци, признање су повукли Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Да је Гренада „поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, а то значи признање Косова као независне државе”, потврдио је и Дачић за Танјуг, после сусрета с Дејвидом.

„Он ми је званично уручио ноту Гренаде за Србију у којој се јасно каже да је Гренада преиспитала свој став у вези са статусом Косова. И да, имајући у виду да се води дијалог, та држава сматра да не треба доносити било какве одлуке о статусу Косова пре завршетка тог дијалога и да ће она поштовати резултате дијалога”, рекао је Дачић.

Он је оценио да је то још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ у „схватању да се тај проблем може решити само дијалогом”.

„И ово је један подстицај да се дијалогом дође до решења, а не само, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. Види се да та ствар није решена и тек ће се касније видети, као и приликом гласања за Интерпол, да је то лажна бројка о толиком броју држава које признају Косово. Пошто наводно имају толики број држава, онда је за очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити”, поручио је он.

Дачић и Дејвид су, такође, потписали и меморандум о сарадњи и пријатељству између Србије и Гренаде, као и министарстава спољних послова, а шеф српске дипломатије је истакао да наша земља жели да развија односе с Гренадом и да очекује посету Дејвида Београду. Дејвид је за Танјуг истакао да је сарадња са Србијом заснована на дубоком међусобном уважавању суверенитета и немешања у унутрашње ствари. Он је рекао да његова земља са Србијом има добру сарадњу, посебно у области образовања, јер се студенти из Гренаде школују у нашој земљи.

„Потписали смо споразум који предвиђа формирање заједничке комисије за сарадњу у области образовања, здравства, пољопривреде и станоградње”, рекао је Дејвид, изразивши очекивање да ће потписани споразуми о формирању заједничке комисије за сарадњу и о техничкој сарадњи донети велике користи за обе земље.

Шта пише у ноти

Према наводима Танјуга, у ноти коју је упутила Србији, Влада Гренаде је навела да је донела одлуку да преиспита свој став о статусу Косова. „Након опширног истраживања и разматрања, Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога између Београда и Приштине, као и да је то жељени механизам за постизање праведног, трајног и одрживог решења”, наведено је у ноти, у којој се додаје и да ће Влада Гренаде чврсто подржати став око кога се две стране сагласе. У међувремену, како се наводи, Влада Гренаде укида све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова.

 

 

Извор: Политика