Југпресс: Општински службеници у Медвеђи добили налог да уче албански језик

Једанаест особа запослених у локалној самоуправи у општини Медвеђа , по налогу начелнице Светлане Тодоровић, ове јесени учи албански језик.

Ова одлука је донета још у септембру прошле године а начелница Тодоровић наводи да је ова активност планирана у буџету за ову годину, да се албански и енглески уче “зато што је Медвеђа мултиетничка општина” а да се сад реализује јер су у току радови на реконструкцији зграде општине а вођени су и поступци јавних набавки.

Ова вест је изазвала различите коментаре међу становницима Медвеђе а доминира бојазан да овај налог заправо наговештава да ће ,у процесу преговора око Косова, бити усвојени захтеви албанских политичара да и ова општина, у којој у мањем броју живе припадници те заједнице, бити припојена Коову.

Писмени налог да уче албански добили су поименце начелница Одељења за општу управу Зорица Станковић, начелница одељења за привреду и финансије Марина Раденковић , начелник Одељења за урбанизам Иван Костић , интерни ревизор Владимир Гикић, шефу кабинета председника општине Никола Андрејевић, координатору за локални економски развој за привлачење инвестиција и унапређење услова пословања привреде Дејан Симић , матичарка матичног подручја Сијаринска Бања Гордана Николић, матичар матичног подручја Равна Бања Зоран Станковић, контролорка послова писарнице Невена Мосић , службеник послова писарнице Александар Радовић и матичарка матичног подручја Медвеђе Драгана Филиповић.

У налогу начелнице се наводи да је све ово „на основу члана 52. и члана 54. став 1. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Србије бр. 129/2007, 86/2014), члана 21. и члана 122. став 5. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( „Службени гласник Републике Србије“ бр. 21/16), члана 108. Статута општине Медвеђа(„Службени гласник града Лесковца“ бр. 18/2008 и 38/2012) и члана 12. Одлуке о Општинској управи општине Медвеђа („Службени гласник града Лесковца“ бр. 15/2017) начелник Општинске управе Општине Медвеђа“.

Побројани чланови кажу следеће : Закон о локалној самоуправи, Члан 52 Општинска управа: 1) припрема нацрте прописа и других аката које доноси скупштина општине, председник општине и општинско веће;

Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе :

Члан 21

Службеник има право и дужност да се стручно усавршава у складу са потребама послодавца.

Члан 122

Потреба за стручним усавршавањем постоји, нарочито:

5) ако руководилац органа јединице локалне самоуправе оцени да опште стање у области којом руководи указује на потребу стручног усавршавања запослених;

Статут општине Медвеђа није доступан на званичном сајту општине па нисмо могли да цитирамо речене чланове.

„Стручно усавршавање је право и дужност сваког службеника и у складу са тим се од службеника очекује посебна посвећеност приликом похађања планираних обука“, наводи се у налогу 01 Број 119-6/2017-05 од 07.9.2018. године.

На питање новинара ЈУГпресса зашто су ови шефови појединих сектора и службеници у општини Медвеђа добили налог да уче албански језик и зашто баш у овом тренутку а не, рецимо , прошле године, начелница Светлана Тодоровић одговара :

„ Општинска управа општине Медвеђа је прошле године у поступку израде буџета за 2018. годину предвидела посебни програм стручног усавршавања за службенике општинске управе општине Медвеђа . И на колегијуму начелника је донета одлука да се ове године спроведу обуке из енглеског и албанског језика, с обзиром да је Медвеђа вишенационална општина и да желимо да побољшамо рад управе кроз стручно усавршавање. Донета је опдлука да се учи албански језик који похађају начелник управе, начелници оделења, шефови свих организационих јединица, радници шалтерске службе и радници два матична подручја, Равна Бања и Сијаринска Бања, где територијално живи албанско становништво“, објашњава .

Констатујемо да је та одлука донета још пре годину дана, у септембру и питао зашто се тек сад реализује. Додајемо да постоје разна нагађања да је ово повезано са захтевима да Медвеђа буде део Косова, начелница нас прекида „ Нема никаквих нагађања“.

„ То је програм стручног усавршавања. Разлог из ког то сада почиње, с обзиром да ми радимо реконструкцију објекта и с обзиром да смо водили поступак јавне набавке и једне и друге обуке, па смо завршили. Програм треба да се спроведе у току календарске године. Према томе, наша одлука је била да, пошто треба да се преселимо на привремене локације из зграде седишта општине Медвеђа, у задњу половину године спроведемо те обуке. Очекујемо да обе обуке буду завршене до 20. децембра“.

Медвеђа је општина у којој је већинско српско становништво.

Извор: Југпресс