Одустали од судског прогона владике Георгија

Оптужба је 12. септембра 2018. године повучена а не поништена, стоји у саопштењу Савета Епархије канадске које преноси „Борба за веру“

„Борба за веру“ је ексклузивно дошла до документа Епархијског управног одбораЕпархије канадске из кога се јасно види да је епископ Митрофан одустао од судског прогона владике Георгија, наводно да би поштедео епархију судских трошкова. Наравно, није реч о томе, него о чињеници да би се на суђењу показала сва неправда прогона владике Георгија.

Судски процес због тобожњих проневера у Епархији рашко – призренској води се већ осам година, а никаквих доказа о пљачки нема. Нама је од почетка било јасно да се смењивани епископи не гоне због наводног криминала, него због својих ставова, који се нису уклапали у новотарско – екуменистичку „агенду“.

Нека свако мисли о томе!

Уредништво „Борбе за веру“

***

Савет Епархије канадске, на седници одржаној у среду, 19. септембра 2018. године, у Манастиру Светог Преображења Господњег у Милтону, којој је председавао Његово Преосвештенство Епископ канадски Г. Митрофан, ради упознавања са судским поступком канадских власти против бившег Епископа канадског Г. Георгија, једногласно је одлучио да изда следеће

САОПШТЕЊЕ

Због учесталих оптужби против Његовог Преосвештенства Епископа Г. Георгија (Ђокића), Комисија Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, у времену од 30. марта до 3. априла 2015. године, извршила је детаљан преглед финансијског и процедуралног пословања Српске православне епархије канадске. Комисија је открила бројне грешке и свој извештај поднела Светом Архијерејском Сабору, маја месеца 2015. године. Ради заштите интереса Епархије канадске, Свети Сабор је наложио неодложне кораке. Свети Сабор Српске Цркве именовао је Његову Светост Патријарха српског Г. Иринеја за администратора Епархије канадске. Његова Светост је преузео администрирање Епархијом канадском јуна месеца 2015. године.

На седници Савета Епархије канадске, одржаној 18. септембра 2015, на којој је председавао Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, ради заштите интереса Епархије, одлучено је да се односна документација преда Регионалној полицији (Halton Regional Police) и Канадској пореској агенцији (Canada Revenue Agency). Ова документација била је повод Регионалној полицији за покретање криминалне истраге. Истрага је довела до криминалне оптужбе против бившег Епископа канадског Г. Георгија. Онтаријски јавни тужилац (Ontario Crown Attorney) покренуо је криминални поступак против бившег Епископа канадског Г. Георгија, 11. априла 2018. године. Оптужбе се односе на криминалне радње преваре и саучесништва у радњама приватне корпорације ”Манастирске свеће” (“Monastery Candles Inc. – SOD”). Утврђено је да је Епископ Георгије преваром оштетио Епархију канадску са значајном сумом новца. Истовремено са овом истрагом вођена је истрага око проблематичне куповине и регистрације имања на адреси 7326 McNiven Road обављене марта месеца 2015. године.

Због техникалија, оптужба је 12. септембра 2018. године, повучена, а не поништена. Тим одбране – адвокати – бившег Епископа канадског су поставили захтев да целокупна документација, око 5.000 страна, буде преведена на енглески језик, и то од стране 3 независна преводиоца. То је изазвало процедуралне проблеме. Према процени Регионалне полиције, покретача тужбе, превођење те документације би коштало преко 100.000 долара. И то би довело до непотребног одуговлачења па и поништења поступка због тога што су угрожена права оптуженог на благовремени поступак.

Суд није ослободио оптуженог него је тужилац узео у обзир огромне трошкове и временска ограничења. Регионална полиција Халтона саопштава да је ”одлука о повлачењу тужбе заснована на финансијским и временским разлозима и ни у ком случају се не односи на валидност тужбе. Заједнички став полиције и тужиоца је да су докази довољни за криминалну пресуду.” Истовремено потврђено је да је имање на 7326 McNiven Road неправилно регистровано јер је бивши Епископ канадски себе назначио као власника. Имање је, до задње паре, купљено средствима Епархије канадске.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве издао је, и у више наврата, (пет пута), потврђивао своју одлуку да бивши Епископ канадски повуче своје власништво над имањем 7326 McNiven Road и да власништво пренесе на Српску православну епархију канадску. Прва одлука, пре него што је Епископ Георгије разрешен дужности, издата је 20. априла 2015. године. Потом су следиле одлуке: 25. јуна 2015, 16. марта 2017, и 3. јула исте године. У скорије време, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, на редовном заседању маја месеца 2018. године, наложио је бившем Епископу канадском да имање 7326 McNiven Road у потпуности препише Српској православној Епархији канадској. Уколико бивши Епископ канадски Г. Георгије не прихвати одлуку Светог Архијерејског Сабора, Епархија канадска се упућује да предузме правне кораке.

Савет Епархије канадске је у више наврата настојао да реши овај спор са бившим Епископомканадским. У ту сврху, на адвокатске трошкове, утрошено је 14.000 долара. Бившем Епископу канадском понуђена су три начина како да Епархији врати власништво над имањем. Њему је загарантовано право да за $1 годишње доживотно ужива имање на 7326 McNiven Road. Ову понуду потврдио је Свети Архијерејски Сабор. Нажалост, бивши Епископ канадски Г. Георгије, одбија да се повинује горе поменутој одлуци.

Савет Српске православне Епархије канадске једнодушно исказује своју послушност Његовој Светости Патријарху српском Г. Иринеју, Светом Архијерејском Синоду и Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве. Савет истиче да је ово спор бившег Епископа канадског са највишом црквеном влашћу. Савет, покоран црквеној јерархији, заклео се на оданост Српској Цркви и послушност црквеним канонима и уставу. Савет Епархије канадске, на челу са својим Епископом Г. Митрофаном, учиниуће све да се одбрани достојанство Цркве и изврше одлуке Светог Архијерејског Сабора и Светог Архијерејског Синода Српске православне цркве, на челу са Његовом Светости Патријархом српским Г. Иринејем

 

 

Извор: Стање ствари