Дворжак: Снимам филм о Сребреници да се супротставим лажима

078430

Чешки филмски режисер Вацлав Дворжак изјавио је да са сарадницима прикупља материјал за снимање документарног филма о страдању Срба у Сребреници у протеклом рату како би се супротставили лажима које су на сцени више од двије деценије.

Дворжак, који ових дана борави у Републици Српској, истакао је да се идеја о реализацији овог пројакта јавила због става који преовладава у Чешкој , гдје се прича пласира само с једне стране, а да истина о рату увијек мора имати двије стране.

Према његовим ријечима, не може бити само једна страна која води рат, а друга пати.

„Због тога смо хтјели да направимо причу да се чује и друга страна. У Хашком трибуналу су осуђивани само српски генерали и војници, а злочине су чинили и бошњачки и хрватски. Они су, ипак, добијали благе казне или су ослобађани, што је скандалозно. Хоћу да чешка јавност има поглед и с друге стране“, рекао је Дворжак за „Глас Српске“.

Он је додао да финансије у значајној мјери диригују темпо рада, напоменувши да је успио да прикупи одређени материјал и да је разговарао са свједоцима из Сребренице, Братунца и околине.

Дворжак је нагласио да има снимљене изјаве људи с обје стране, и бошњачке и српске.

„Омогућили су нам контакте са свједоцима, људима који су причали пред камером и без којих не бисмо могли да урадимо ништа. Они су хтјели да причају о тешким данима с краја прошлог вијека. Само је једна жена одбила да прича. За њу је било претешко да све преживљава поново“, напоменуо је Дворжак.

Дворжак се нада да ће премијера филма, који би требало да траје 60 минута, бити 2020. године, када се навршава 25 година од дешавања у Сребреници.

Извор:
ИСКРА