Језива слика: Православни Срби стоје у гомили, чекајући на масовно покатоличење

Zloglasni-svestenik-Sidonije-Solc-vrsi-obred-masovnog-katolicenja-pravoslavnih-Srba.-Kozarska-Dubica-avgust-1941.-godine-670x472

  • Козарска Дубица, август 1941. године. Погледајте лица ових окупљених људи: неки од њих машу папирним заставицама НДХ, деци се види страх у очима, одрасли само желе да се ово што пре заврши и да их оставе на миру и у животу

Никада нећемо знати колико је тачно Срба покатоличено током Другог светског рата и терора усташа из такозване Независне Државе Хрватске, али број свакако није мали. Десетине, можда и стотине хиљада. Нећемо никада знати ни колико њих се вратило православљу након рата, посебно што религија генерално тада није била баш друштвено пожељна. Оно што знамо јесте да Алојзија Степинца, једног од главних виновника покатоличавања сада покушавају да прогласе божанством.

Наравно, да су Срби католичени по претњом оружја врло добро знамо, али нам се свима свеједно преврне утроба када видимо фотографију која то на један драматичан и упечатљив, потресан начин документује.

Ова фотографија можда понајвише. Погледајте само лица ових окупљених људи у околини Козарске Дубице негде у августу 1941. године: неки од њих машу папирним заставицама НДХ, деци се види страх у очима, одрасли само желе да се ово што пре заврши и да их оставе на миру и у животу.

Иначе, овај обред масовног превођења православних у римокатоличку веру врши свештеник Сидоније Шолц, познат по томе што је Србима поручивао да ће се или покатоличити или сви ићи “преко Дрине или у Дрину”. Католичења је вршио и широм Славоније. Фотографија је из архиве Музеја револуције народа Југославије.

Извор:
ЦАРСА