САМОЗВАНИ МИТРОПОЛИТ ЦПЦ СЕ НАДА АУТОКЕФАЛИЈИ док се присећа “српских недела”

Мираш Дедеић самозвано се титулише као „Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски“ и прижељкује да ће Васељенска патријаршија поступити исто као у случају украјинске цркве

Самозвани митрополит неканонске Црногорске православне цркве Михаило полаже велике наде да ће и у случају те тзв. верске заједнице Васељенска патријаршија поступити исто као у случају украјинске цркве и доделити јој аутокефалност.

MIRAŠ-DEDEJIĆ-700x379

© Youtube/Atlas TV Montenegro

Михаило је, каже, уверен да ће црногорска држава помоћи да се то и оствари.

Иначе, крсно име овог самозвалног митрополита је Мираш Дедеић и он је други по реду лидер канонски непризнате верске заједнице, Црногорске православне цркве. Као лидер ове заједнице самозвано се титулише као „Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски“.

Дедеић је био свештеник СПЦ, али је почетком деведесетих, одлуком Светог архијерејског синода СПЦ, због наводних тешких злоупотреба свештеничког чина и многобројних канонских преступа рашчињен и изопштен.

До тада он се често декларисао као Србин.

Место је нашао у ЦПЦ, регистрованој као невладина организација 1993. године од националних Црногораца, привржених идеји црногорске независности.

Непризната Црногорска православна црква нема дилему да ли украјинска црква треба да добије аутокефалност и тврди да то не може довести до раскола у православљу.

„Аутокефалност Украјинске цркве неће довести ни до каквих нових раскола и потреса у православном свету, како се чује из неких извора, него ће бити задовољена правда и доћи ће до спласнућа хегемонистичке и националистичке претензије оних који неоправдано полажу право на територију украјинске државе. Дакле, Украјина је независна држава, а Украјинци народ који је већ имао своју цркву. Зато и имају право на њену самосталност што је у складу са Васељенским канонима. То је став и Васељенске патријаршије и патријарха Вартоломеја“, рекао је Михаило у интервјуу ца портал РТЦГ.

Разлог за оптимизам, како се наводи, он проналази и у поруци патријарха Вартоломеја који је најавио да би аутокефалност украјинске цркве отворила врата и осталим црквама да поврате или добију самосталност.

Види, међутим, и проблем у, како каже, „великим црквама“.

„Познато је да цркве већих и великих народа, које делују у границама друге државе, поништавају и негирају државне, историјске, културне, духовне, језичке и друге посебности државе и народа који им пружа гостопримство. Иду толико далеко да туђе вредности безобзирно присвајају, третирају их као своје и смештају их у свој национални корпус. Њихове активности немају везе са духовношћу, већ су политички мотивисане“, тврди самозвани митрополит.

Објашњавајући ту своју тезу, Михаило је, змеђу осталих, навео и пример Српске православне цркве и тврди да је њен програм координиран са Меморандумом Српске академије наука и уметности и пројектима Матице Српске и Удружења књижевника Србије, што је, како наводи, водило разбијању Југославије.

„Повремени тонови да ратови регионалног хегемона Србије и СПЦ нису били злочини, ни грешка, већ неуспех пројекта Велика Србија, потврђују, нажалост, да се од таквих амбиција не одустаје. Призивају се зли духови прошлости. Подржавају се и подстичу деструктивни процеси у земљама које су нестанком Југославије стекле суверенитет. А идеје о промени граница између држава могу довести до нових сукоба“, навео је Михаило у интервјуу за црногорски Јавни сервис.

 

 

Извор: Србин инфо