Лесото повукао признање Косова

фото: Гугл
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић саопштио је да је још једна држава повукла признање такозване Републике Косово.

Он је саопштио да је Лесото нова држава која је повукла признање лажне државе, преноси Танјуг.

„Лесото је повукао политички став о статусу Косова и све изјаве које се могу тумачити као признање косовске независности“, саопштио је министар спољних послова Ивида Дачић после састанка са премијером и шефом дипломатије те афричке дрžаве.

„Министарство има част да обавести да Влада Краљевине Лесото сматра да њен једини допринос решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине, а не дефинисање статуса пре него што се дијалог заврши. Стога је питање дрžавности Косова преурањено. Влада Краљевине Лесото се није изјаснила по овом питању, нити ће то учинити све док дијалог две стране не буде завршен. Када стране постигну договор, Влада Краљевине Лесото ће га чврсто подрžати“, наводи се у ноти.

„Једнострано проглашена независност Косова из фебруара 2008. године представља маневарски потез осмишљен да би се институције које предвиђа Резолуција 1244 СБ УН (1999) успоставиле без било каквог политичког дијалога или договора са Републиком Србијом“, став је Лесота, уз напомену да дијалог, који тренутно воде Београд и Приштина под покровитељством Европске уније, управо има за циљ постизање политичког, трајног и одрживог решења.

 

 

Извор: Восток