РПЦ позвала друге православне цркве да се одреде према насиљу Цариградске патријаршије

ПОНУДИЛА И„ЗАЈЕДНИЧКО ТРАГАЊЕ ЗА ИЗЛАЗОМ ИЗ ПРЕТЕШКЕ КРИЗЕ НАСТАЛЕ КРИВИЦОМ ЦАРИГРАДА“

Синод РПЦ поручио патријарху Вартоломеју да је његово поништавање акта из 1686-те ништавно и зато што у том акту нема ничега што би указивало на ограниченост његовог важења. Још је навео: „Не могу се (из Цариграда) мењати границе помесних цркава, поготово оне које су давно установљене и нико их дуго није оспоравао. Уосталом, како се може преиспитивати нешто што је на снази три века?!“

_________________________________________________________________________

СВЕТИ Синод Руске православне цркве позвао је остале помесне православне цркве да се одреде према посезању Царизрадске патријаршије за канонском територијом Украјинске правсоалвне цркве.

Истовремено је апеловао да помогну тражењу излаза из створене ситуције и кризе изазване потезима Цариграда.

У  документу који је усвоји Синод РПЦ, који је ванредно заседао у Минску, пише:

„Позивао поглаваре помесних правосланвих цркава и њихове Свете Синоде  да оцене антиканонска дејства Цариградске патријаршије и укључе се у заједничко тражење излаза из претешке кризе која раздире само тело Јединствене Свете Саборне и Апостолске Цркве“.

Синод РПЦ је дао свестрану подршку митрополиту Киневском и целе Украјине Онуфрију и Украјинској православној цркви која се нашла у тешком по себе времену.

Синод РПЦ назвао је канонски ништавном одлуку Цариградске патријаршије којом је поништила акти из 1686-те године којим је Кијевску митрополију препустила јурисдикцији Московске патријаршије.

Руски Синод је нагласио да тај акти из 1686-те не може бити поништен нити мењан из Цариграда. Упозорио је да би по данашњој  логици Цариградске патријаршије могла да буде поништена свака одлука – ма колико стара била – која се тиче статуса и канонске територије сваке помесне православне цркве.

Поручио је патријарху Вартоломеју да у акту из 1686-те нема ничега што би указивало на ограниченост његовог важења. И навео:

„Не могу се мењати границе помесних цркава, поготово оне које су давно установљене и нико их дуго није оспоравао. Уосталом, како се може преиспитивати нешто што је на снази три века?!“

Врх РПЦ је подсетио Цариградску патријаршију да 17-то правило утврђено на Четвртом Васељенском сабору предвиђа  да се само у трајању до 30 година може оспоравати припадност појединачне парохије овој или оној помесној цркви.

Украјинска православна црква је ових дана упозорила да ће можда поћи и на анатемисање партријарха Вартоломеја јер је стао на страну расколника.

Синод РПЦ  се засад зауставио на раскиду односа уз упозорење да се Цариградска партијаршија – прихватањем расколника и у другој помесној цркви анатемисаних „епископа“ и „свештеника“ и ударањем на туђу канонску територију – „сама извела изван канонског поља“.

 

 

Извор: Факти