Катакомба Светог Преподобномученика Харитона Косовског у Сурдуку свечано прославила своју другу храмовну славу

FormatFactoryDSC_0169

Катакомба у Сурдуку посвећена је Светом Преподобномученику Харитону Косовском и метох је манастира Преподобног Јустина Ћелијског. На дан његовог светог спомена, 28. септембра/11. октобра, катакомба је свечано прославила своју другу храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, протојереја Жељка (Марића), јерођакона Дионисија (Морачанина) и ђакона Бранка (Јованчевића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије одслужен је парастос Србима које су усташе у Другом светском рату живе бациле у бунар који се налази у порти катакомбе.

После парастоса Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Преподобномученика Харитона Косовског принели братство манастира Светог Јустина Ћелијског и овогодишњи домаћини славе: протојереј Жељко Марић и чланови хора „Преподобни Јустин Ћелијски“, а у част Преодобног Харитона Исповедника монах Харитон, који је истог дана прослављао свој монашки имендан. За идућу годину пријавили су се: Евгенија Нонковић и Слађана Обрадовић из Београда, Александар и Весна Миљевић из Барајева, и Јован Миљковић из Инђије.

Архипастирском беседом се присутном народу обратио Владика Николај:

„Данас славимо Светога Преподобнога Харитона Исповедника – данас је његов дан, а његово име носи још један из плејаде ових Мученика које сам поменуо –  Преподобномученик Харитон Косовски. И не само да је носио његово име, него се угледао на овога преподобнога, свога заштитника – Преподобнога Харитона Исповедника. Тамо у Житију Светих каже се да је Свети Преподобни Харитон када су га истјазавали и мучили за име Христово, он исповедао име Христово и када су му понудили, када је цар Аврелијан понудио да он принесе жртву лажним боговима, он је рекао: „Када бих могао ја бих и хиљаду пута пострадао за име Господа Исуса Христа, а не би волео да живим; више би тако хиљаду пута волео да пострадам за име Господа Исуса Христа, него да живим на земљи, да се клањам демонима, да се клањам идолима“. Те речи, из житија Светога Преподобнога Харитона Исповедника, прочитао је и запамтио је и наш Преподобни Мученик Харитон Косовски, Отац Харитон. Он је волео ову земљу Србију, Србију као свету земљу, као мученичку земљу, као земљу Светих Немањића. Свето Јеванђеље, и светиња земље српске, мученичке, његово су толико срце освојиле, да он ништа друго није волео да прича. Мало је говорио, чувао је речи своје, али је када се поведе реч о Светим Немањићима и о Светој Србији, о Небеској Србији, он је увек проговорио понеку реч, онако од срца, и његове мисли износио и осећања свога срца изливао. Много је волео земљу Србију, много је волео Свето распето Косово, и сваку светињу, волео је он сигурно целу Србију.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне и фотографисање. У току трпезе љубави приређен је пригодан програм од стране хора “Свети Јустин Ћелијски“ и чланова певнице при катакомби св. Мученика Харитона.

Том приликом се и Владика Наум присутнима обратио пригодном беседом о врлинском животу и мученичкој кончини Светог Харитона.

Инфо служба

 

 

[envira-gallery id=“95850″]

 

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ