Срби са Космета: Ако прихватимо, нестаћемо

severna mitrovicaОгорчени, оштро критикују државни врх и поручују да су спремни на акцију

СРБИ са севера Космета неће прихватити да се споразум постигнут у Бриселу примени на терену, јер представља повлачење српских институција са овог подручја:

„Ми смо за миран отпор, али уколико затреба бранићемо се свим средствима, јер нам чак ни силом не могу наметнути оно што не желимо. Ако треба, ући ћемо у отворени сукоб и са својом владом у Београду, али нећемо дозволити да постанемо део независне државе Косово, једногласан је став представника Срба са севера покрајине“.

И док представници Срба са севера истичу да је основни циљ споразума да се четири општине интегришу у независно Косово, и Срби јужно од Ибра сматрају да би повлачење српских институција које су одржале српски народ у овом делу Космета, значило тихо и постепено нестајање Срба…

– Без обзира на то што политичка елита у Београду тврди да споразум не значи признавање Косова, то је у пракси, нажалост, тако. Албанци су овим споразумом добили могућност да успоставе своје институције на северу покрајине, док се са друге стране Србија повлачи – истиче за „Новости“ Крстимир Пантић, заменик директора Канцеларије за КиМ. – Ипак, на северу нећемо дозволити успостављање косовских институција, прогласићемо своју Скупштину која ће радити по Уставу и закону Србије без обзира на то хоће ли је Србија финансирати. Наши грађани неће прихватити ништа осим тога, нас обавезује Устав, за разлику од оних који воде преговоре.

И Раденко Недељковић, начелник Косовскомитровачког округа, сматра да је српски државни врх парафирањем поменутог споразума – капитулирао:

– То је класичан вид повлачења, демонтаже државе Србије са простора Косова и Метохије и то са посебним освртом на север. Ово је сраман и жалостан споразум, верујем да се и цар Лазар преврће у гробу. Овим споразумом укинут је српски мит и вероватно ће после свега овога много лакше ићи распарчавање државе Србије. Иако је наш постојећи државни врх имао историјску шансу да држави и српском народу поврати достојанство у вези са Косовом и Метохијом, нажалост, изабрана је шарена лажа – датум који, сигуран сам, неће добити. Недељковић сматра да су приче о бољем животу грађана уколико КиМ не буде у саставу државе Србије – неистините:

– Нажалост, оно што нису могле да одраде међународна заједница и Приштина, то хоће да уради власт из Београда која је овим споразумом планирала да изврши асимилацију Срба са севера. Они то неће прихватити јер смо свесни да нам у независној држави нема опстанка.

Песимиста у вези са потписаним споразумом је и Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток, који сматра да је овај документ убијање државе Србије и издаја Срба са Космета….

– То није никав споразум, то је капитулација, убијање државе на овом простору, издаја Срба на КиМ – сматра Ристић.

Срби у општини Штрпце одбацују постигнути споразум јер сматрају да је његова верификација сраман и недржавнички чин.

– Зато позивамо надлежне органе да донесу одлуку којом неће признати потписивање Споразума, а позивамо Владу на поштовање Устава и Резолуције 1244, јер су српске институције у покрајини једини гарант опстанка Срба на Космету – мишљења је Звонко Михајловић, председник српске општине Штрпце.

Срби са севера покрајине једногласно констатују да су остављени сами, без државе, и да им остаје да се сами организују тако што ће наставити да чувају своје институције.

Опомињући да јужно од Ибра живи два пута више Срба него на северу покрајине, и представници Срба из овог дела Космета сматрају да ни они ништа нису добили у односу на постојеће стање.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ И РЕФЕРЕНДУМ И ДОК најављују подношење кривичних пријава против чланова преговарачког тима, који су по њиховом мишљењу прекршили Устав, Срби са севера покрајине се надају да ће на миран начин успети да сачувају суверенитет и територијални интегритет. Истовремено, подсећају да су на заједничкој седници представници четири општине са севера донели одлуку о покретању иницијативе за расписивање референдума јер сматрају да споразум и у случају да га одобре и Влада и Скупштина не може бити валидан док грађани не дају свој суд о томе да ли желе Космет у саставу државе Србије.

НОВОСТИ