Водопади Старе планине, благо којем се прети изградњом малих хидроцентрала

Да ли сте знали да неприступачни терен Старе планине скрива трећину водопада Србије? У Србији постоји преко 90 водопада. Истраживачки дух задовољите откривањем природних лепота, напуштених села и скривених водопада. Околина Пирота, Кална, село Топли До и Дојкинци нуде незаборавне авантуре и путовања у ове крајеве ћете сигурно дуго памтити.

Време овде као да је стало. Мештани срдачно поздрављју путнике који из године у годину, у све већем броју обилазе падине Старе планине. У потрази за скривеним драгуљима природе, на брзим, али кратким планинским рекама, туристи се упуштају у авантуру од које застаје дах. Од безбедних и приступачних, до потпуно изолованих водопада.

ВОДОПАД ТУПАВИЦА
VODOPADI SRBIJEВодопад Тупавица. Извор фотографије: static.panoramio.com

У близини села Дојкинци, на Дојкиначкој реци је водопад Тупавица. На надморској висини од 1 050 метара, изузетне лепоте и висине до 25 метара спада у најлепше водопаде Србије. Током зиме има изглед завесе од леденица, а током пролећа и лета се слапови воде стропоштавају низ литицу од пешчара. Најприсупачнији је од свих водопада на Старој планини, а од Дојкинаца је удаљен сат и по времена лагане шетње.

ВОДОПАД БИГАР

На путу ка Пироту, у близини места Кална протиче поток Буковски До. На месту где се улива у Стањинску реку формира се водопад Бигар. Име је добио по шупљикавој стени преко које се слива а висине је 35 метара. У прошлости је представљао омиљено излетиште мештана околних села, а данас га радо обилазе љубитељи природе и авантуризма. У близини је манастир Светог Онурфија из XИИИ века, али и три језера са ниским каскадама.

ВОДОПАД ЧУНГУЉСКИ СКОК

Водопад Чунгуљски скок. Извор фотографије: i.ytimg.com
На десетак километара од села Топли До, на Топлодолској реци је Чунгуљски водопад на 1 400 метара надморске висине. Назван по планинском врху Чунгуљ у чијем се подножју налази. Откривен је 1996. године од стране залуталих истраживача на неприступачном терену. Карактеристичан по годишњем усецању у стене за центриметар, на шта утичу јаке и брзе бујице које настају приликом отапања снега. Данас његова висина износи 42 метара.

ПИЉСКИ ВОДОПАД

Пиљски водопад. Извор фотографије: fc01.deviantart.net

У околини села Топли До смештен је и Пиљски водопад, кога чине доњи и горњи. Горњи Пиљ је мање истражен због неприступачног терена и надморске висине од 1 650 метара. Доњи Пиљ је смештен на 1 450 метара надморске висине, испод истоименог врха и састоји се од две каскаде. Заузима треће место по висини водопада Србије, са својих 68 метара. Откривен је 2002. године и од тада је успутна станица планинара, авантуриста и љубитеља природе.

ВОДОПАД КАЛУЂЕРСКИ СКОК

Водопад Калуђерски скок. Извор фотографије: i.ytimg.com
У близини села Топли До, испод највишег врха Старе планине – Миџор (2.169 м.н.в.) је водопад Калуђерски скок.  Краси Калуђерску, која је притока Ракитске од које даље са Јаворском настаје Топлодолска река. Висок је импозантних 232 метара, што га чини највишим у земљи, на 1 600 метара надморске висине. Због неприступачности терена, могуће га је посетити само са пуном планинарском опремом у рано пролеће, када су поједини предели још увек прекривени снегом. У току лета, окружење водопада зараста у густу вегетацију, што уз стрме стране представља препреку чак и искусним планинарима.

КОПРЕНСКИ ВОДОПАД

Копренски водопад. Извор фотографије: www.stazeibogaze.info

На Јеловачкој реци испод врха Копрен (1.963 м.н.в.) је Копренски водопад. Скривен на непроходном терену, током лета обрастао бујном вегетацијом а током зиме покривен снежним сметовима. Висок 103 метара, са просечним падом од 56 степени на каскадама, смештен на 1.820 метара надморске висине.  Спада међу највише у Србији.

Постоје тачно уцртане координате сваког од наведених водопада али се не препоручује индивиуално обилажење. Планинарско друштво и Туристичка Организација Пирота нуде посету водопадима Старе планине у пратњи искусних планинара.

Извор : portalmladi.com