Немачки медији: А. Вучић – отац издаје

izdajnik-aleksandar-vucic„Генерације политичара су се безуспешно тражиле у косовском проблему. Зато сада постигнут компромис између Београда и Приштине, косовским Србима доноси знатну аутономију за коју нико није мислио да је могућа“, наводи немачка агенција ДПА

Договор о Косову, постигнут у Бриселу уз посредовање ЕУ, иде на рачун потпредседника Владе Александра Вучића, наводи немачка агенција ДПА.

“Генерације политичара су се безуспешно тражиле у косовском проблему. Одбијањем првог предлога споразума, неповољног за Србију, Вучић је играо покер на високе улоге и победио. Зато сада постигнут компромис између Београда и Приштине, косовским Србима доноси знатну аутономију за коју нико није мислио да је могућа”, истиче ДПА.

Како наводи немачка агенција, када је током осме рунде преговора у Бриселу све изгледало изгубљено, у дијалог се по први пут укључио и Вучић, који је и шеф највеће странке у Србији – СНС, министар одбране и координатор обавештајних служби.

Борио се тешким ‘оружјем’. Новинари су из Брисела извештавали да је било размене увреда између њега и косовског премијера Хашима Тачија, кога је оптужио да се користи јефтиним триковима. Вучић је на крају игнорисао албанску страну, одбијајући чак и руковање. Истовремено, чврсто је дефинисао ‘црвене линије’ преко којих Србија не може да пређе”, наглашава ДПА.

Лидер СНС-а је, како подсећа агенција, у Србији направио имиџ борца против корупције, хапшењем једног од најбогатијих Срба Мирослава Мишковића, а сада се фокусирао на постизање националног јединства око прихватања бриселског компромиса.

Б92