Салвини одбацио план Немачке да се мигранти шаљу назад у Италију

фото: © Brandi/Fotogramma/Ropi / Global Look Press / RT

„Ако неко у Берлину или Бриселу размишља о смештању миграната у Италији преко неовлаштених чартер летова, они би требали знати да нема, и да неће бити доступног аеродрома“, рекао је Салвини, додајући да ће Италија „затворити аеродроме“, баш као што је раније затворила своје луке за бродове које су превозили мигранте на Средоземном мору.

Његова оштра изјава долази као одговор на информације које је први пут објавио италијански дневник „Ла Република“, да Немачка планира да убрза процедуре репатријације пре регионалних избора у Баварској, матичној држави министра унутрашњих послова Немачке Хорста Зихофера.

Први чартер лет са азилантима из Немачке за Италију заказан је за уторак, 9. октобра, јавили су медији. Други извештаји медија говоре о четвртку, 11. октобра. Немачка агенција за избеглице и миграције, наводно је већ послала „десетине писама“ азилантима којима се информишу о планираним трансферима у Италију, наводи „Ла Република“.


Раније је новинска агенција „ДПА“ такође пренела да ће такав лет бити заказан за „наредне дане.“ Међутим, ове информације нису потврдиле нити негирале немачке власти. Рим се плаши да ће Немачка на крају покушати да пошаље у Италију чак 40.000 људи, који су стигли тамо из земље јужне Европе, преносе италијански медији.


Оштра изјава би могла повећати тензије између две земље, које се и даље труде да постигну споразум о репатријацији миграната. Средином септембра, Зихофер је рекао да су се Берлин и Рим сложили око договора. Међутим, његову изјаву је сутрадан негирао Салвини.

Салвини је већ увео неколико тврдих антимигрантских мера и у неколико наврата, очигледно одбио да прихвати спасене мигранте на Медитерану од стране неких добротворних организација. Италијанска влада је такође одобрила уредбу о пооштравању националне политике за азил. Салвинијев антимигрантски став, такође га је довео у сукоб с неким европским политичарима, укључујући и француског председника Емануела Макрона и министра спољних послова Луксембурга Жана Аселборна.

Извор: Восток / РТ