Хрватске свиње су преплавиле Србију, када ће и Немачке?

Hrvatska-uvozОвих дана је била вест о трајном насељавању мигрантских породица у општини Крагујевац, а о трошку државе Данске. Мислим да се Карађорђе преврће у гробу док се сећа како је спроводио етничко чишћење над муслиманима у Крагујевцу, Јагодини и другде, али ко му је крив када није имао глобалистичког духа? У овом „новом“ свету мултиетичност и мултикултуралност су врлине (осим када су права Срба у Хрватској, БиХ, Црној Гори и на КиМ у питању) и Србија је препозната као земља са најмањим осећајем за расизам и шовинизме, па што не би истополци парадирали на 100 година од пробоја Солунског фронта, а и мигранти могу сви да се врате из ЕУ-28 и населе у Србији! Ови што се преврћу по гробовима су прошлост а Србији је потребна будућност, а она је у обнови села мигрантима и другим мерама које ће се живот у њој учинити бољим, племенитијим и толерантнијим.

Али, одо` ја много далеко од теме из наслова. Док нам мигранти не подигну пољопривредну конкурентност мораћемо да се хранимо свињетином из Хрватске. А пошто Лидл за пар дана почиње да послује у Србији доминантан статус хрватске свињетине биће озбиљно угрожен свињама из Немачке.

Шта нам кажу подаци?

У првој половини 2018. увоз живих свиња тежих од 50 килограма повећан је 5,4 пута (са 1 на 5,6 милиона евра), у односу на исти период 2017, и ово је четврти по значају извозни производ Хрватске на нашем тржишту. Осим живих свиња има ту и кобасица, прасића, смрзнутог меса и ко би све то да сабира?

Укупан увоз живих свиња повећан је 4,6 пута, а увоз из Немачке, и без Лидла, 7,3 пута, а у другом тромесечју су набављене свиње из Холандије у великом броју.

И тако, да ли су то прорадиле кланице у Србији страних инвеститора који не могу да пронађу свиње по Србији није нам познато. Знамо да се сем Карађорђа под земљом преврћу кости хиљада свињских трговаца и свињара који су нам пре више од 200 година донели слободу.

Извор:
МАКРОЕКОНОМИЈА