ДВА БРАТА ОДЛАЗЕ У НЕПОЗНАТО ЗАГРЉЕНИ: Комшија једини чува сећање на стрељане Петра (7) и Павла (8) у Коњицу (ФОТО)

braća
Фото: телеграф

Да би сачувао своје комшије од заборава, Анис Косовац из Коњица подигао је спомен-плочу двојици српских дечака, који су сурово стрељани са својим родитељима.
На црном камену виде се двојица загрљених дечака, окренути леђима. Испод стоји посвета “Капију у спомен на Голубовић Петра 7 год. и Павла 5 год. подигао Анис Косовац”.
Дечаке Петра и Павла, заједно са родитељима, угледним Србима из Коњица, професорима Ђуром и Властом, 2. јула 1992. године из стана су извели припадници Специјалних јединица полиције под контролом тадашњих градских власти.

Одвезли су их неколико километара од стана и стрељали у мрклој ноћи, без речи, без објашњења, без разлога. Старији дечак Петар, неким чудом, није био погођен, па је, након што су убице отишле, покушао да потражи помоћ. Наводно се обратио полицији, која је исте убице обавестила да је један дечак преживео. Вратили су се и довршили злочин.


Обрис дечака на спомен-плочи на улазу у гробље Фото: Телеграф

Анис Косовац каже за Телеграф да је породица живела у његовом комшилуку. Није их најбоље познавао, а за време рата био је на факултету.

Ипак, решио је да за њих учини нешто што до тада нико није.
– Године пролазе, сећање бледи. Хтео сам да урадим нешто како дечаци не би били заборављени. Ипак су то била деца, која тако нешто нису заслужила – каже Косовац.

Он истиче како таквих прича има пуно, али ова му је најближа јер се све десило пред његовом кућом.
– Не сећам их се најбоље, знате колико је година прошло од тада, али сам морао да урадим нешто како сећање на њих не би избледело – додаје наш саговорник.

Косовац је, како каже, направио капију на локалном гробљу у Доњем селу код Коњица, на десној обали Неретве и на њој ставио спомен плочу.


Споменик четворочланој породици Голубовић Фото: Телеграф

– Моја кућа је баш преко пута гробља, ту ми је и радња, сваког дана пролазим туда. Морам сам нешто да урадим кад већ општина није хтела – истиче он.

Реакције на овај његов потез су углавном позитивне и стижу из свих крајева света, али и од неких политичара.

– Има и оних који не мисле тако, али то не причају. Ја сам урадио оно што сам сматрао исправним – говори он.
Имена браће Петра и Павла Голубовића уклесана су и у заједнички споменик убијеној деци Коњица, који је постављен испред школе на Мусали, као још један подсетник на бесмисао рата и најстрашније злочине, посебно оне у којима су убијени најнедужнији – деца.

За злочине над српским становништвом на подручју Општине Коњиц после рата је ухапшено 13 бивших припадника Армије РБиХ и МУП-а из Коњица. Првооптужени је био Миралем Мацић, оптужен, између осталог, и за смрт дечака Петра и Павла Голубовића.

За убиство породице Голубовић, Мацић је осуђен на 12 година затвора. По одслужењу казне поново је ухапшен по новој оптужници за убиство цивила српске националности у Коњицу, након чега са Тужилаштвом БиХ склапа споразум о признању кривице и сведочењу о другим злочинима на подручју Коњица. Пре почетка новог судског процеса, Мацић је умро у затвору у јануару 2012. године.

 

 

 

Извор: Дневне