Ораховац – ухапшен српски младић који је покушао да заштити српску децу од албанског малтретирања!

Поводом вести да је синоћ у Ораховцу ухапшен младић српске националности, Никола Матић, на основу сведочења његових родитеља и очевидаца догађаја, сазнали смо појединости о том догађају.

(Напомена: У време објављивања текста сазнали смо да је Никола Матић у међувремену пуштен да се брани са слободе)

Наиме, група албанске деце, из породица које су се куповином српских кућа доселиле у горњи српски део града, већ дуже време малтретира српску децу и не дозвољава им да се слободно играју на улици и игралишту (Напомена редакције: реч је о малом игралишту испред цркве, једином месту у том граду на коме се могу играти српска деца!)

Приликом једне такве вербалне свађе један од албанских дечака је претукао српског дечака Валентина Матића а овај позвао у помоћ свог старијег брата, који се из освете реванширао албанском дечаку који је на њега претходно насрнуо металним боксером.  И како то обично бива, свађа се са деце пренела на старије, тако што се албански дечак пожалио оцу, који је дошао на трг пред црквом са намером да се обрачуна са породицом Матић и при том викао на присутне српске грађане, вређајући их како ово више није време српске полиције и да ли се сећају шта им је српска полиција урадила 1999. године, алудирајући на то што је отац српске деце из породице Матић, Предраг Матић косовски полицајац.

Затим је случај пријавио „Косовској полицији”, која је недуго затим привела Николу Матића због пребијања албанског дечака.

Док ово пишем, управо су његови родитељи отишли да га преузму из Полицијске станице Ораховац, где је провео 24 часа.

Огорчени родитељи нападнуте српске деце покренули су петицију са захтевом надлежнима да предузму безбедносне мере за заштиту српске деце, како се овакви инциденти не би понављали, односно, како не би дошло до већих међуетничких сукоба.

Поменути текст петиције која је најпре достављена Привременом органу општине Ораховац, али ће у наредном периоду бити достављена и косовским институцијама и међународним организацијама, достављам у прилогу.

***

ПРИВРЕМЕНОМ ОРГАНУ ОПШТИНЕ ОРАХОВАЦ
Овлашћеном члану, Јовану Ђуричићу

3 8 4 3 0   О Р А Х О В А Ц
ул. Драгутина Јанковића бб.

 

ПРЕДМЕТ: Захтев родитеља за предузимање мера за заштиту српске деце у Ораховцу

 

Због све учесталијих провокација, вербалних и физичких напада албанских дечака на српску децу у Ораховцу, који су кулминирали јуче, ми доле потписани родитељи и грађани Ораховца, тражимо од надлежних органа у Ораховцу и КПС-полиције појачану заштиту.

Група албанских дечака већ данима малтретира српску децу која се играју на игралишту у горњем делу града и на простору пред самом црквом. Подсећамо да је поменуто игралиште, непосредно по завршетку рата саградио УНМИК да би тадашњој изолованој српској омладини обезбедио простор за рекреацију и разоноду. Касније је игралиште преузела школа, која власнику парцеле плаћа кирију, како би у недостатку фискултурне сале могла да изводи наставу  физичког васпитања. Међутим, игралиште сваким даном све мање користе они којима је превасходно намењено, тј. српска деца, коју са игралишта протерују други дечаци и омладинци који долазе из других делова града.

Од вербалних напада кроз псовке и различите увреде, јучераши напади су се претворили у претње „металним боксером“.  У одбрани свога брата и остале деце ускочио је српски младић Никола Матић. У тренутку када се дечак са боксером устремио ка њему, овај га је одгурнуо и ударио.  Дечаци су се разишли да би отац албанског дечака после претњи и вербалних напада (између осталог да је његов син дечак а овај војник, и да је прошло време када је била српска полиција) пријавио случај КПС-у, и српски младић завршио у притвору.

У циљу спречавања сличних инцидената и у циљу  мира и стабилности у нашем граду,  у којем би деца могла слободно да се играју и одрастају, молимо хитну реакцију, како не би нечијом погрешном реакцијом дошло до сукоба са тежим последицама.

У Ораховцу,
Дана 02.10.2018. год.

 

 

 

Извор: ФБ Репортер